Nagyon szeretem, ezt pedig különösképpen. Amitől nekem a legfinomabb a guba, az mindenképpen a sodó, vagy, ahogy az jelen esetben is készült: egy finom házi vaníliakrém. És persze a guba, ezúttal nosztalgikusan, kifli karikákból, megitatva vaníliás tejjel, megszórva jó adag mákkal, porcukorral, reszelt narancshéjjal és narancslével, hogy hozzuk az ünnepi hangulatot!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
A gubához egy jó nagy adaghoz:
- 4 nagyobb kifli felkarikázva (lehetőleg szikkadt)
- 3 bögre tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 bögre darált mák
- 1 bögre porcukor (kb. 15 dkg)
- 1 narancs leve
- 2 narancs héja reszelve
A vanília krémhez:
- 4 bögre tej (1 l)
- 4 tojássárgája
- bő kétharmad bögre fehér finomliszt (10 dkg)
- másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
- fél-egy vaníliarúd
A tetejére:
- tejszínhab
Elkészítése:
- A krémhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük fél bögre tejjel és a liszttel, valamint a cukorral. Közben a tejet felmelegítjük, és hozzáöntjük a keverékünket, amivel közepes láng felett szépen besűrítjük a krémet. Folyamatosan kevergessük habverővel! Mehet hűlni, közben néha keverjétek át!
- Közben a gubához felkarikázzzuk a kiflit, a tejet meglangyosítjuk a vaníliás cukrokkal.
- A kiflire rászórjuk a mákot, narancshéjat és a porcukrot, majd összeforgatjuk az egészet.
- Ezután a tejet is rálocsoljuk, és ezt is összeforgatjuk óvatosan.
- Végül egy-két narancslevét is rálocsolhatjuk, és belekeverhetjük. (És: Nem, nem mehet a narancslé eleve a langyos tejbe, mert összeugrik!)
- Ha ez megvan, akkor ízlés szerint tálalhatjuk kelyhekben tejszínhabbal díszítve, nagy desszertes tálban, vagy tányéron vaníliafagyival.
Jó kanalazást! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala