Barion Pixel

Burgonyás nokedlinudli, bögrésen

„A hátránya, hogy több mák fér rá!” – idézem Erzsi nénitől, akitől ez a zseniális találmány származik! Mindig is imádtam a nudlit, de nagyon nem szerettem készíteni! Ez már a múlt! Nokedliszaggatóval percek alatt meg van, és elképesztően finom, nem győztem enni, de komolyan!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

ozzávalók:

– 70 dkg burgonya
– másfél-két bögre fehér finomliszt (17-25 dkg)
– 1 csipet só
– 1 tojás


+ ízlés szerint cukrozott mák, illetve cukrozott dió

Elkészítése:

1. A burgonyákat alaposan megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük.

2. Ezután leszűrjük, majd krumplinyomón áttörjük őket.

3. Miután a krumpli kihűlt, a liszttel, a tojással és a sóval lágy, enyhén ragacsos tésztát gyúrunk. Ha nagyon ragad, akkor adjunk még hozzá lisztet! A nudlitésztához képest lágyabb legyen, a nokedlinál szilárdabb. Először csak a liszt egy részét adjátok hozzá, és fokozatosan adagoljátok. Mivel a burgonyák állaga, nedvességtartalma nem egyforma, így másképpen veszik fel a lisztet! Én egyszerű gépi habverővel kevertem, simán működött!

4. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb. 2-3 percig főzzük, közben kevergetjük. Nagyon gyorsan fő, de ez is erősen krumplifüggő, érdemes egy pár szemmel tesztelni, hogy milyen a nekünk megfelelő állag. És tojás nélkül, kevés zsíradék hozzáadásával ius készíthető, Erzsi néni úgy szokta.

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák