Mi általában külön készítjük a rántottát a tojásos nokedlihez, de annyian kértétek, jeleztétek, hogy szeretnétek a hagyományos verziót, hogy elkészítettem Nektek! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a nokedlihoz:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 tojás
- egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- 1 mokkáskanál só
A tojáshoz:
- 6 tojás
- egy csapott evőkanál kacsazsír (vagy egyéb zsiradék)
- 1 csapott mokkáskanál só
A salátához:
- 1 nagy fejes saláta
- 4 bögre víz (1 liter)
- egyharmad bögre kristálycukor
- (kb. 6 dkg)
- szűk negyed bögre 10%-os ételecet
- (kb. 5-6 evőkanálnyi)
Elkészítése:
- Először a salátát készítjük el. A fejes salátát leveleire bontjuk, majd alaposan átmossuk őket. A hibás, illetve a külső takaró leveleket nem használjuk fel.
- Egy nagyobb tálba tesszük őket. Ezután 4 bögre vízben elkeverünk egyharmad bögre cukrot és negyed bögrényi ecetet, majd az egészet a salátákra öntjük. A salátaleveleket belenyomkodjuk, majd a tálat félretesszük.
- A három tojást összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk.
- Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el, szaggatjuk, főzzük, öblítjük.
- A tojások a sóval, villával felverjük, félretesszük.
- Egy lábosban, amiben kényelmesen elfér a nokedli adagunk, felolvasztjuk a zsírt, és beleforgatjuk a nokedlit, és jól átforrósítjuk folyamatos kevergetés közben.ű
- A forró nokedlira öntjük a felvert tojást, és folyamatos kevergetés közben rásütjük a galuskákra. Hagyhatjátok lágyabbra, krémesebbre a tojást, vagy jól át is süthetitek, ahogy szeretnétek! Nem kell túlsütni, mert nagyon kiszárad!
- Forrón tálaljuk, mellé salátát kínálunk!
További nokedlis receptjeim: