Barion Pixel

Hagyományos tojásos nokedli

Hagyományos tojásos nokedli

Mi általában külön készítjük a rántottát a tojásos nokedlihez, de annyian kértétek, jeleztétek, hogy szeretnétek a hagyományos verziót, hogy elkészítettem Nektek! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a nokedlihoz:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 3 tojás
  • egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
  • 1 mokkáskanál só

A tojáshoz:

  • 6 tojás
  • egy csapott evőkanál kacsazsír (vagy egyéb zsiradék)
  • 1 csapott mokkáskanál só

A salátához:

  • 1 nagy fejes saláta
  • 4 bögre víz (1 liter)
  • egyharmad bögre kristálycukor
  • (kb. 6 dkg)
  • szűk negyed bögre 10%-os ételecet
  • (kb. 5-6 evőkanálnyi)

Elkészítése:

  1. Először a salátát készítjük el. A fejes salátát leveleire bontjuk, majd alaposan átmossuk őket. A hibás, illetve a külső takaró leveleket nem használjuk fel. 
  2. Egy nagyobb tálba tesszük őket. Ezután 4 bögre vízben elkeverünk egyharmad bögre cukrot és negyed bögrényi ecetet, majd az egészet a salátákra öntjük. A salátaleveleket belenyomkodjuk, majd a tálat félretesszük.
  3. A három tojást összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. 
  4. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el, szaggatjuk, főzzük, öblítjük.
  5. A tojások a sóval, villával felverjük, félretesszük.
  6. Egy lábosban, amiben kényelmesen elfér a nokedli adagunk, felolvasztjuk a zsírt, és beleforgatjuk a nokedlit, és jól átforrósítjuk folyamatos kevergetés közben.ű
  7. A forró nokedlira öntjük a felvert tojást, és folyamatos kevergetés közben rásütjük a galuskákra. Hagyhatjátok lágyabbra, krémesebbre a tojást, vagy jól át is süthetitek, ahogy szeretnétek! Nem kell túlsütni, mert nagyon kiszárad!
  8. Forrón tálaljuk, mellé salátát kínálunk!

További nokedlis receptjeim:

Tojásos nokedli, ahogyan én készítem

Sertéspörkölt galuskával

Túrós fánkgaluska nokedliszaggatóval elkészítve

Hagyományos tojásos nokedli

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

0
    0
    Kosaram
    A kosár üres