Barion Pixel

Citromos piskóta bögrésen

Citromos piskóta

Üde, pillekönnyű, nagyon citromos piskóta szeletek! Jó adag porcukorral, egyszerűen tökéletes!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • 2 csomag vaníliás cukor (24 g)
  • 2 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • egyharmad bögre étolaj (0,8 dl)
  • szűk negyed bögre víz (0,5 dl)
  • két bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük fél bögre kristálycukorral. A cukrot kanalanként adagoljuk hozzá, mikor már kezd kifehéredni, habosodni a fehérje.

3. Egy másik tálban összekeverjük a tojások sárgáját a megmaradt háromnegyed bögrényi  kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, a vízzel, az olajjal, majd a liszttel és a sütőporral.

4. Ezután a citromos masszához óvatosan hozzáforgatjuk fakanállal a tojáshabot, ügyelve arra, hogy ne törjük össze!

5. Két kivajazott őzgerincformába egyenlően elosztjuk a masszát, majd betoljuk a sütőbe, kb. 25 percre, és tűpróbáig sütjük!

6. Porcukorral meghintve, ujjnyi szeletekre szelve a leggusztusosabb.

Jó tanács:

Kevert tészták sütésénél, mielőtt kivesszük a süteményt, minden alkalommal végezzünk tűpróbát, mert nagyon rosszul tud esni, ha a szeletelésnél folyik a művünk belseje. A sütési idő sosem mérvadó, nincs két egyforma sütő, a liszt is annyi, ahányféle, így a sütést mindenkinek magának kell kitapasztalni! Fogjunk tehát egy hústűt vagy egy villát, és szúrjunk mélyen a sütemény közepébe. Ha nem ragad rá már nyers tészta, akkor nyilvánítsuk csak késszé. Ha kétségünk van, inkább toljuk vissza még néhány percre…

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Citromos piskóta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák