A rizskoch önmagában is egy csodafinom desszert, de ezzel a gyümölcsös, savanykás, csillogó öntettel nyakonöntve elképesztő!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tejberizshez:
- 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
- 1 csipet só
- 1 jó púpos bögre rizs
- fél bögre kristálycukor (lehet kevesebb is)
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma
A felfújthoz:
- 6 tojás
- 1-2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- 5 dkg olvasztott vaj
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
Az erdeigyümölcsös öntethez:
- 1 doboz fagyasztott erdei gyümölcs
- fél bögre porcukor (5-7 dkg)
Elkészítése:
1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.
2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. Hagyjuk lefedve öt percig dagadni, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni. Én előző nap elkészítettem, kicsit nehezebb volt keverni, de tökéletes lett így is a végeredmény!
3. A tojások sárgáját összekevertem a citromhéjjal és a vaníliás pudingporral!
4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A cukrot akkor kezdjük kanalanként a habhoz adni, amikor már kezd habosodni, és kifehéredni.
5. Óvatosan összeforgatjuk a rizses keveékünkkel, egy fakanál segítségével, körkörös mozdulatokkal, majd egy sütőpapírral bélelt, 22*30-as tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon szép aranybarnára sütjük!
6. Az erdei gyümölcsöket egy kisebb lábasban összekeverjük a porcukorral, és jól összeforraljuk. Addig főzzük, míg picit sűrűsödni nem kezd, kb. 10-12 perc!
7. A rizskochot még melegen összevágjuk és a forró öntettel tálaljuk.
Jó étvágyat!