Barion Pixel

Amerikai csokis cookie – az igazi chewy állag titka

Csokis cookie a Rupáner konyhából: puha belül, roppanós kívül. Felfedjük az igazi chewy állag titkát, hogy otthon is tökéletes csokis cookie készüljön!

Sokáig csak nézegettem a külföldi recepteket, és nem értettem, mitől olyan különleges ez a bizonyos csokis cookie, a chewy állag. Én inkább a roppanós vagy omlós kekszeket szerettem, és meg voltam győződve róla, hogy azok a legjobbak.
Aztán egyszer csak megkóstoltam egy ilyen csokis kekszet… és rájöttem, hogy tényleg más. A chewy nem puha, nem rágós és nem is nyers – hanem az a fajta állag, amikor a keksz először egy kicsit ellenáll, majd lassan enged, mintha a csoki és a tészta összefonódva nyúlna szét, és minden falat egy kicsit tovább tartana, mint máskor.
Pont ettől lesz különleges: nem morzsálódik szét, nem fojtós, hanem minden harapásban ott van az a szaftos, enyhén tapadós csokis mag, amitől ez a keksz annyira legendás lett. És ezért kell a pontos arányokra és a sütési trükkökre odafigyelni – mert így lesz igazán tökéletes.

még több #bögrés recept könyv rupáner konyha

rupáner bögre illusztráció

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók (kb. 24 nagy kekszhez):

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg) 
  • 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
  • 2,5 teáskanál étkezési keményítő
  • fél teáskanál só
  • 25 dkg vaj
  • 1 bögre barna cukor (16 dkg)
  • 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
  • 3 tojás
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 púpos bögre étcsokoládé csepp (15-20 dkg, de lehet több is) 

+ negyed bögre barnacukor (4 dkg, ezt csak a csokival keverjük hozzá)

Két titok, amit sose hagyj ki:

  1. A keksztészta hűtése legalább 2-3 órán át elengedhetetlen. A hideg tészta lassabban terül, és ettől lesznek a kekszek vastagok és puhák.
  2. A gombócokat ne lapítsd le, inkább formáld őket magasra. Sütés közben lefelé terülnek, és így lesznek szép, magas kekszek.

Amerikai csokis cookie elkészítése:

  1. Az olvasztott vajat keverjük simára a barna és a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és a vaníliát.
  2. Keverjük hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, a keményítőt és a sót, és a végén jöhetnek a csokidarabok és a negyed bögre barnacukor.
  3. Minimum 2 órára tegyük hűtőbe, de ha van idő, egy egész éjszakára.
  4. Púpos evőkanálnyi mennyiségből, 50–60 g-os hengereket formázzunk a tésztából. Ne gömböket, hanem oszlopokat!
  5. Helyezzük őket szellősen a sütőpapírral bélelt tepsire. Hat darabnál többet semmiképp se tegyünk!
  6. 160°C-on 10-12 percig süssük, alul-felül sütés programon őket, amíg a szélek épp elkezdenek barnulni. A közepe ilyenkor még puhának tűnik, de hűlés közben lesz pont tökéletes.
  7. Ha igazán mutatós kekszeket szeretnétek, még melegen nyomjatok pár extra csokidarabot a tetejükbe.

Tippek és trükkök:

Fagyasztás: A pihentetett tésztát lefagyaszthatod, és bármikor frissen süthetsz pár darabot.

Textúra: A magasra formázás miatt a belső szaftos marad, kívül viszont lesz egy enyhe roppanás.

Miért fogod imádni:

Mert ez nem csak egy keksz. Ez egy élmény minden falatban: a roppanós szélek, a szaftos, csokisan nyúlós belső és az a különleges állag, amitől mindenki azonnal még egy darabot fog kérni…

Ha tetszett a recept, gyere süss-főzz velem máskor is! 😊

📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube

✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!

További keksz receptjeim:

Ujjlenyomat keksz

Pilóta keksz

Márványos vajas keksz

Mézes mesekeksz

Gombakeksz

Csokis cookie a Rupáner konyhából: puha belül, roppanós kívül. Felfedjük az igazi chewy állag titkát, hogy otthon is tökéletes csokis cookie készüljön!

szeretettel ajánlom:

csomag kedvezmény
100 új bögrés receptes könyv

További receptek

boríték ikon
elválasztó szívecskével
0