
Puha, édes és ellenállhatatlanul lekváros – ez az ujjlenyomat keksz nemcsak mutatós, de szívet melengetően finom is. A klasszikus vajas alaptésztát gyerekjáték összeállítani, az ujjlenyomat formázás pedig a sütés legvidámabb része! Egy vastagabb fakanál, vagy egyéb konyhai eszköz nyelével szabályos kerek lyukakat is formázhattok bele.
Az eperlekvár kellemesen savanykásan olvad a tésztába, a keksz pedig szinte omlik a szánkba. Tökéletes egy csésze tea mellé, vendégvárónak, vagy akár gyerekekkel közösen készítve is.
Ez a süti egyszerre nosztalgikus és végtelenül egyszerű, készítsétek el!
A mérce a 2,5 dl-es bögre! 🙂
Ujjlenyomat keksz Hozzávalók
- másfél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- háromnegyed bögre porcukor (10 dkg)
- 1 tojás
- vanília (rúd, cukor vagy aroma/kivonat, ami épp akad)
- + eperlekvár a töltéshez
Ujjlenyomat keksz Elkészítése
- A hozzávalókat összegyúrjuk.
- Fél órára betesszük a tésztát a fagyasztóba vagy legalább két órára hűtőbe.
- Diónyi gombócokat szaggatunk és formázunk a tésztából, amiket szellősen sütőpapírral bélelt tepsikre teszünk.
- Picit lenyomjuk a tetejüket majd az ujjunkkal benyomjuk a süti közepét. Az így elkészült mélyedéseket kitöltjük lekvárral.
- A sütiket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre sorakoztatjuk.
- 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, kb. 12 perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még világosak, de ha az aljuk pici színt kap, már kész vannak, ne süssük tovább!
Jó étvágyat!
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!
Ha te is szereted az egyszerű, mégis különleges házi kekszeket, akkor ez az ujjlenyomat keksz garantált kedvenc lesz – és még több hasonló finomságot találsz az oldalon az aprósütemény kategóriában is!
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube