
Sajtleves, ha valami gyors, egyszerű, de mégis különleges meleg ételre vágysz, ez a krémes, selymes sajtos leves lesz a tökéletes választás!
Pár hozzávaló, egy bögre mérce, és máris kész a lélekmelengető vacsora. Bögrésen is elkészíthető, a tej és a sajt krémesre selymesíti – gyerekek is imádni fogják!
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- fél liter alaplé (vagy víz + 1 leveskocka)
- másfél bögre tej (3,75 dl)
- 10-15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda, cheddar)
- negyed mokkáskanál bors (színes vagy fekete)
- negyed mokkáskanál szerecsendió
- egy-két csipet chili-pehely
- só ízlés szerint (kb. ¼–½ mokkáskanál)
- pirított kenyér, sajttal megszórva tálaláshoz
Sajtleves elkészítése – lépésről lépésre
- A vajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
- Hozzáadjuk a lisztet, és kevergetjük, amíg aranyszínű nem lesz.
- Felöntjük az alaplével (vagy víz + leveskocka) és a tejjel.
- Fűszerezzük borssal, szerecsendióval, chilivel, sóval.
- 10–12 percig főzzük közepes lángon, amíg a hagyma megpuhul.
- Botmixerrel selymesre turmixoljuk.
- Belekeverjük a reszelt sajtot, és 3-4 perc alatt felolvasztjuk.
- Elzárás után belekeverünk egy evőkanál olívaolajat.
- Hagyjuk 1-2 percet pihenni, hogy besűrűsödjön.
Tálalási javaslat
- Forrón tálaljuk, pirított kenyérkockával, reszelt sajttal megszórva.
- Egy kis chiliolaj vagy friss zöldfűszer (petrezselyem) is jól mutat a tetején.
- Mellé kínálhatsz sajtos rudacskát vagy pogácsát – csodásan illik hozzá!
Tippek, trükkök
- A sajt lehet lágyabb (trappista), vagy karakteresebb (füstölt, cheddar).
- Lehet bele egy kis főzőtejszínt is tenni – még krémesebb lesz.
- Marad belőle? 2 napig hűtőben eláll, újramelegítve is finom!
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!
Ha szereted az ilyen selymes, melengető leveseket, nézz szét a krémleves receptek között is – biztosan találsz még kedvedre valót!
További leves receptjeim:
Gombakrémleves camembert sajttal
