Selymes, túrós, kukoricás, vaníliás, roppanós mandulás, porcukorhóban fürdő, lágyan tejfölös, légies, habos, földöntúli…
Ki kér? 🙂
Szép Ilona kukoricamálés túrógombóca ennek a desszertnek a becsületes neve. A Kígyósi Csárdában volt szerencsém megismerni, és a recepttel is ott lettem gazdagabb, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– fél bögre kukoricadara
– 1 csipet só
– két evőkanál cukor
– egy és egy negyed bögre tej
– 1 csomag vaníliás cukor (10-15 g-os)
– háromnegyed bögre tejföl
– 25-30 dkg túró
A morzsához:
– másfél bögre zsemlemorzsa
– 1 evőkanál zsír
+ vaníliás cukor a megmaradt tejfölbe ízlés szerint
+ pirított mandulaszeletek (egy-két maréknyi)
+ porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
1. A tejet tegyük fel melegedni egy evőkanálnyi cukorral és a csipet sóval egy kisebb fazékban. Amikor már forr, akkor szórjuk bele lassan a kukoricadarát. Kis fokozaton, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg megpuhul. Ez mindössze néhány percig tart, ezután öt percre takarjuk le egy fedővel.
2. Ha letelt az öt perc, akkor vegyük le a fedőt, és hagyjuk a málét kihűlni. Néha át is keverhetjük, hogy gyorsítsuk a folyamatot.
3. A túrót áttörjük (én csak botmixerrel krémesítettem), hozzáadjuk a maradék egy evőkanálnyi cukrot, vaníliás cukrot és a tejföl felét, majd jól kikeverjük.
4. A zsemlemorzsát az olajon lepirítjuk. Folyamatosan kevergessük kis hőfokon, és egy pillanatra se hagyjuk magára. Aranybarnának kell lennie, nem feketének 🙂
5. A kihűlt kukoricadarához adjuk hozzá az ízesített túrót, és dolgozzuk jól össze.
6. Ezután egyszerűen gombócokat formázunk belőle vizes kézzel, és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Egy másik kitűnő megoldás a tálaláskor egy fagylaltos kanál bevetése is, akkor még ki sem kenjük magunkat 🙂 Ez esetben kitesszük a gombócokat a desszertes tányérokra, és csak meghintjük őket a morzsával a melegítés előtt.
7. A maradék tejfölt vaníliás cukorral ízesítjük ízlés szerint
8. Tálalás előtt felmelegítjük, és vaníliás tejföllel leöntve, porcukorral és pirított mandulaszeletekkel alaposan meghintve kínáljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala