Az öcsém ennek a mutatós finomságnak a megálmodója és megalkotója: a tésztája könnyed, piskótaszerű, mégis jó tartása van, ezért gyönyörűen tölthető, szeletelhető. A sütés során nem ragad le, és könnyen fordítható. Ez most leheletvékony étcsokoládé rétegekkel és porcukorborítással készült, mellé eper és roppanós, édes szőlő járt, ugye el tudjátok képzelni? 🙂 Nem hinném, mert még annál is finomabb, úgyhogy próbáljátok ki inkább. Anyák napjára szeretettel ajánlom elkészíteni 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 3 tojás
– 2 csapott evőkanál cukor
– két teáskanál vaníliás cukor
– 1 csipet só
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– másfél-két bögre 2,8%-os tej (4-5 dl)
– egy szűk bögre szódavíz vagy buborékos ásványvíz (1 dl)
+ bő fél tábla reszelt, jó minőségű étcsokoládé (vagy ki mit szeretne)
+ olaj a kisütéshez
Elkészítése:
1. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk.
2. A fehérjéket kemény habbá verjük.
3. A sárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, majd hozzáadjuk a lisztet, kisebb adagokban a másfél bögre tejet, végül a szódát.
4. A palacsintatésztához végül egy fakanállal keverjük hozzá óvatosan a habot, úgy hogy ne törjön össze.
5. Forró serpenyőbe tegyünk egy mokkáskanálnyi olajat, és ha már forró, akkor tegyünk bele egy merőkanálnyi palacsintatésztát, és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Miközben sül a következő, addig szórjuk meg az elkészült palacsintánkat reszelt étcsokoládéval, és már jöhet is rá a következő. Mindegyik palacsinta alá tegyünk egy fél mokkáskanálnyi olajat. Ha túl gyorsan sül, akkor vegyünk vissza a hőfokon, ha ragad, akkor tegyünk alá több olajat. Lapáttal a legegyszerűbb megfordítani! Ha a tészta túl sűrű, akkor még egy deci tejet adhatunk hozzá.
6. Így rétegezzük tovább, hogy a csokoládé szépen beleolvadjon a palacsintákba. Az utolsó palacsintára már ne kerüljön csokoládé, hanem arra vastagon szitáljunk porcukrot.
7. Gyümölccsel körítve tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala