Barion Pixel

Tizenöt perces smarni bögrésen

DSC_0550

Sokan ismerjük ezt az édességet a dédmama konyhájából, hogy is lehetne elfelejteni egy ilyen finomságot? Ez a dédik verziójának egy turbó változata, ahol azzal csalunk, hogy a darát forró tejbe tesszük, így nem kell órákig pihentetnünk a tésztát, hanem azonnal süthetjük. Olcsó, egyszerű, laktató mégis könnyed a smarni, amelynek házias íz élményét a zsíron pirítás adja.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 2 személyre:

– fél bögre búzadara (8 dkg)
– fél bögre fehér finomliszt (6 dkg)
– 1 bögre 2,8 %-os tej
– 2 tojás
– pici csipet só
– egyharmad bögre kristálycukor (5-6 dkg)
– egy csapott evőkanál zsír

Elkészítése:

1. A tejet a mikrohullámú sütőben, egy mikrózható tálban felforrósítjuk. Vagy tűzhelyen, egy fazékban.
2. Míg melegszik, szétválasztjuk a tojások fehérjét és a sárgáját. Én a fehérjét egy kisebb tálba szoktam tenni, a sárgákat egy pohárba.
3. A forró tejbe belekeverjük a lisztet, a búzadarát, a cukrot és a sót.
4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
5. A zsírt egy serpenyőben feltesszük kb. 4-es fokozaton melegedni.
6. Míg melegszik, addig gyorsan belekeverjük a sárgákat a tésztába, majd hozzáforgatjuk a habot is.
7. Már önthetjük is az egészet a serpenyőbe. Egy-két perc után egy lapáttal fordítsuk át. Folyni fog és szakad is, nem kell vele foglalkozni. Ha aranyszínű alul, akkor jó.
8. Ismét hagyjuk egy két percig sülni, aztán a lapát és egy élesebb fakanál segítségével szaggassuk szét, hogy a tészta közepe is átsüljön.
9. Kevergessük, és ha már szép egyenletesen átsült, akkor húzzuk félre a serpenyőt, vagy szedjük ki egy tálba.
10. Porcukorral meghintve vagy híg baracklekvárral tálaljuk.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák