Barion Pixel

Krumplis párnapuffancs bögrésen

DSC_0065

Nagyon szeretem a krumplival készülő kelteket, de ezt a puffancsot nem igen hiszem, hogy bármi lekörözheti nálam. Képzeljetek egy el egy nagyon könnyű, puha kelt tésztát, ami krumplival és finom vajjal készül, mindezt úgy, hogy a nyújtás után kacsazsírral megkenjük, félbehajtjuk, és úgy sütjük. Ehhez nincs mit hozzátenni 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 30 dkg burgonya
– háromnegyed bögre tej (2 dl)
– 3 dkg élesztő
– 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
– 15 dkg olvasztott vaj vagy margarin
– 2-3 teáskanál só

+ 3 evőkanál zsír (nálam kacsazsír a kenéshez)
+ 1 tojás a tetejére
+ szezámmag a szóráshoz

DSC_00241

Elkészítése:

1. A krumplit megmossuk, megfőzzük, meghámozzuk, majd krumplinyomóval vagy villával összetörjük. Hagyjuk kihűlni!
2. Az élesztőt futtassuk fel a langyos (nem meleg!) tejben, amiben előzőleg elkevertük a cukrot.
3. A krumplit, a sót és a vajat keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet ás az élesztős tejet. Az egészet gyúrjuk lágy tésztává.
4. Meleg helyen, letakarva, egy órán át kelesszük!
5. Lisztezett deszkán nyújtsuk egy centi vastagra, majd kenjük meg a zsírral, és hagyjuk tizenöt percig pihenni.
6. Ezután hajtsuk ketté a tésztát, nyújtsuk ki ismét. Nem kell nagyon, én picit vastagabbra is hagytam, mint egy centi, majd vágjuk tetszőleges négyzetekre.
7. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre, kenjük meg felvert tojással a tetejüket, szórjuk meg őket szezámmaggal (el is maradhat), majd 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon süssük őket körülbelül 20 perc alatt készre.

DSC_01611

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_00837

szeretettel ajánlom:

Kategóriák