Ez egy olyan péksütemény, ami foszlós, puha és a rétegei között vaj és sajt sül össze. A konyhát belengi az illata, és ember legyen a talpán, aki képes neki ellenállni…
Én nagyokat sütöttem, olyan tízóraira valóakat, de kisebbeket is lehet, ha esetleg vendégségbe visszük.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 20 nagyobb vagy 40-50 kisebb stanglihoz:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 20 dkg vaj
– egy kocka élesztő (5 dkg)
– 2 tojás
– 2 teáskanál só
– szűk bögre 20%-os tejföl (megfelel egy kis dobozos, 2 dl-es tejfölnek)
A töltelékhez:
– 5 dkg olvasztott vaj (negyed kockányi)
– 1 tojás sárgája + egy mokkáskanál tej
– 25 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítése:
1. A lisztet elmorzsoljuk az élesztővel, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
2. Meleg helyen, letakarva 40 percig kelni hagyjuk, majd lisztezett felületen egy centi vastagra nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a sajt felével.
3. Ezután a tészta egyharmadát behajtjuk a kétharmadáig, majd a kimaradt egyharmadot is behajtjuk.
4. Ezután hajtsuk félbe az egész tésztát, majd nyújtsuk két centi vastagra, a tetejét kenjük meg a tojással, majd szórjuk meg a maradék sajttal.
6. Vágjuk ízlés szerinti nagyságú rudakra, sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent sütőlemezekre, majd 190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, süssük aranyszínűre.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala