Barion Pixel

Sós, házias vendégváró pogácsa – harmadnapra sem szárad ki

DSC_0029j

Ennél jobb vendégváró kevés akad. Juci receptjei közt találtam, “Mancinéni féle” sós pogácsaként volt feljegyezve. Puha, foszlós, egyúttal omlós és még harmadnapra sem veszít az állagából, finomságából, ami a zsír jótékony hatásának köszönhető. Akárcsak a házias íze. Nagyon finom, próbáljátok ki 🙂
Különösen szépek és mutatósak is, csillogó réteggel a tetejükön.
Amiért pedig praktikus: este gyúrjuk, reggel sütjük 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy nagy adaghoz (1,5 kg pogácsához):

– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
– 40 dkg szoba hőmérsékletű sertészsír
– 5 tojás sárgája
– másfél-két csapott evőkanál só
– 1 kis pohár tejföl (2 dl)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– szűk negyed bögre tej (fél dl)
– 1 mokkáskanál kristálycukor

A tetejére a kenéshez:
– 1 tojás sárgája felverve, egy mokkáskanál tejjel összekeverve

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd tíz perc alatt felfuttatjuk.
2. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd északára hűtőbe tesszük pihenni.
3. Másnap reggel lisztezett felületen körülbelül két-három centi vastagra kinyújtjuk, hosszára késsel vékonyan becsíkozzuk, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezekre sorakoztatjuk, majd megkenjük őket a tejes tojássárgával és 190 fokon addig sütjük, míg a tetejük halvány aranysárgás színt nem kap. Nem szabad kiszárítani, mert kisütjük a finom ízeket belőle!

DSC_0026j

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0036h

szeretettel ajánlom:

Kategóriák