Szeretem amikor jön az eperszezon, vele pedig az újhagyma, újkrumpli. Onnantól szerencsére nincs megállás, szépen sorban vonulnak fel a tavasz és a nyár zöldségei, gyümölcsei. Ilyenkorra már nagyon el is kél a konyhaasztalra a változatosság, csak győzzünk belőlük finomabbnál-finomabbakat készíteni. Nálam most elsőként ez a rakott volt a szezonnyitó, kapott egy adag darált húsos ragut, frissen őrölt borsot, néhány szem koktélparadicsomot, tejfölt zúzott fokhagymával és a tetejére aranybarnára sült, forró sajtréteget 🙂
Hozzávalók:
– 60 dkg újburgonya
– 20 dkg koktélparadicsom
– fél-egy mokkáskanál őrölt fekete bors
– egy mokkáskanál só és egy pici
– 2-3 gerezd fokhagyma
– 1 kis pohár 20%-os tejföl
– 10 dkg reszelt sajt (nálam trappista)
A raguhoz:
– 2-3 evőkanál olíva-vagy étolaj
– 1 nagyobb fej vöröshagyma
– 40 dkg darált sertéslapocka
– 1 csapott teáskanál só
Elkészítése:
1. Az újburgonyáról vízben ledörzsöljük a héját. Én egy szivacs dörzsölős részével oldottam meg a problémát. Ezután felkarikázzuk, majd feltesszük sós vízbe főni. Körülbelül tizenöt perc alatt megpuhul. Vigyázzunk, ne főzzük túl!
2. Míg a krumpli fődögél, addig a hagymát üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a darált húst, amit szintén megpirítunk. Közben sózzuk.
3. A krumplit leszűrjük. majd a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra (maximumra), alul-felül sütés programra.
4. A darált húsos ragu felét egy sütőtálba vagy kisebb tepsibe tesszük.
5. A húsos ragura rárétegezzük a krumplit, amit meg is sózunk picit.
6. Mehet is rá a másik réteg darált hús, a félbe vágott csinos kis koktélparadicsomok, majd kenjük meg az egészet a fokhagymával, borssal és csapott mokkáskanálnyi sóval összekevert tejföllel.
7. Ezután meghintjük a tetejét reszelt sajttal, és mehet is a sütőbe egészen addig, ameddig a sajtunk szép, aranyos barnára nem sül.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala