A hőség és a málnaszezon ihlethet hasonló hűvös, gyümölcsös, könnyed recepteket, amikhez szerencsére nem kell bekapcsolnunk a sütőt. Ezen a tortán egy egyszerű vajas, kekszes alapon örvénylik a málnás, túróhab, amit egy pici citrom bolondít meg még jobban. Próbáljátok ki, ha szeretitek a málnát és a túrót, akkor odalesztek érte 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
– két és fél bögre (25 dkg) összemorzsolt vagy ledarált keksz
– 15 dkg olvasztott vaj
A túrókrémhez:
– szűk negyed bögre víz (kb. fél dl)
– egy és negyed bögre habtejszín (kb. 3 dl)
– 2 evőkanál zselatinpor
– 50 dkg félzsíros tehéntúró
– 1 bögre cukor (16 dkg)
– negyed bögre frissen facsart citromlé (bő fél deci)
A málnás zseléhez:
– 25 dkg friss vagy fagyasztott málna
– 2 evőkanál kristálycukor
Elkészítése:
1. Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát vékonyan kikenünk olajjal. Az oldalát is!
2. A darált kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába nyomkodjuk, úgy hogy egyenletesen legyen.
3. Míg a krémet készítjük, addig betesszük a fagyasztóba.
4. A zselatint hideg vízben elkeverjük, majd felmelegítjük (én mikróban melegítettem, de csak nagyon rövid ideig). Ne legyen forró! Félretesszük hűlni, egyszer-kétszer majd átkeverjük, miközben a krémet csináljuk.
5. A habot felverjük, és félretesszük.
6. A túrót krumplinyomón vagy szitán áttörjük, ha nincs türelmünk, akkor villával törjük össze, de krémesebb lesz, ha mondjuk krumplinyomót használunk.
7. Ezután a túrót, a citromlével és a cukorral jó alaposan kikeverjük, majd hozzákeverjük a zselatin felét is. Ezután a habbal összeforgatjuk.
8. A málnát a cukorral egy botmixer vagy egy blender segítségével pürésítjük, majd hozzákeverjük a zselatin másik felét is. Jó alaposan keverjük bele! Ha valakinek nincs mixer kéznél, egyszerűen törje össze villával, picit rusztikusabb lesz, de úgy is finom 🙂
9. A krémet öntsük a kekszes alapra, simogassuk el, majd öntsük rá a málnás zselét, és egy villa segítségével, örvényszerűen, körkörös mozdulatokkal keverjük bele a túrós krémbe.
10. Ezután mehet néhány órára a fagyasztóba.
11. Tálaláskor egy éles késsel elválasztjuk a tortát a peremtől, málnával, és ha akad, málnalevéllel vagy mentalevéllel díszítjük.
Tipp: Én éjszakára egyszerűen a hűtőben hagytam (mert csak másnapra tartogattam), és reggel egy jó órára áttettem a fagyasztóba, hogy tuti megkeményedjen a krém. Mesésen finom és mutatós desszert is egyben 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Fotók: Rupáner-Gallé Margó