Barion Pixel

Bögrés szilvás kalácspite

Azért lett kalácspite neve, mert apukám azt mondta, hogy olyan a tésztája, mintha kalácsot ennénk, és milyen igaza volt 🙂
Puha, laza, kelt ágyikóra kerültek a lédús, ízletes szilvák, és valami mennyei finom volt az összhatás a pirult fahéjas cukorral. Ember a talpán, aki abba tudja hagyni! Anyukám sütötte, ezért olyan finom 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 1 kocka élesztő (5 dkg)
– 1 mokkáskanál cukor
– 1 bögre 2,8%-os tehéntej (2,5 dl)
– 1 púpos evőkanál sertészsír (6 dkg)
– 2 tojás
– 1 csipet só
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg)

A tetejére:

– kb. 20 szem nagy szemű szilva (kb. 1 kg)
+ negyed bögre kristálycukor összekeverve egy csapott teáskanál fahéjjal a szóráshoz
+ egy tojás kikeverve a tetejére

Elkészítése:

1. Az élesztőt belemorzsoljuk egy bögrébe, megszórjuk a cukorral, majd öntünk rá negyed bögre langyos tejet, és felfuttatjuk.
2. Ezután a tészta többi hozzávalójával együtt kézzel vagy géppel lágy tésztát dagasztunk, melyet letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztünk.
3. A tésztát kiborítjuk, kevés liszttel megszórjuk, kerekre formázzuk. Kizsírozott egy nagyobb tepsibe tesszük, szétterítjük, eligazítjuk egyenletesre, tetejét tojással megkenjük, a felezett szilvákkal (szorosan) kirakjuk a tetejét, majd az egészet alaposan megszórjuk a fahéjas cukorral.
4. 170-180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, alul-felül sütés programon.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák