Barion Pixel

Egyszerű, bögrés, teljes kiőrlésű cipó

Bevallom első próbálkozásom a teljes kiőrlésű kenyér témában, és elsőre nagyon finomra sikeredett! Bár az alapreceptekhez képest emeltem egy kicsit az élesztőn, biztos, ami biztos alapon, illetve egy bögre mérce felé toltam az arányokat.

Az eredmény: belül puha, nem fojtós, hanem selymes, a héja pedig jól harapható, nem száraz, hanem olyan kis vékonyka 🙂

De jöjjön is a recept, próbáljátok ki, szép kis rusztikus cipócska kerekedik belőle! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
– 3 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (38-40 dkg)
– 3 dkg friss élesztő
– 1 teáskanál + 1 mokkáskanál kristálycukor
– egy és negyed langyos víz (3 dl)
– egy teáskanál só
– 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

1. Az élesztőt fél bögre langyos vízben elkeverjük egy mokkáskanál cukor kíséretében, és meleg helyre tesszük 7-10 percre.

2. Addig a liszteket, egy teáskanál cukrot és a sót egy tálba mérjük, majd belekeverjük az élesztős vizet, a maradék egy bögre vizet és az olajat, majd lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. Lágy legyen, de ne ragadjon, ha ragad kapjon még pici lisztet, ha viszont száraz, akkor pici vizet!

3. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni.

4. A kenyeret cipóvá formázzuk, és egy sütőpapírral bélelt vagy kiolajozott gáztepsire tesszük. Ha magasabb cipót szeretnétek, akkor magas gömböcöt formázzatok, nekem ilyen kis vékonyabb szeletben tetszettek, de ez ízlés kérdése csak 🙂

5. Ezután bevagdossuk keresztbe és hosszára úgy, hogy helyes kis kockamintázatot kapjunk, meghintjük liszttel, és hagyjuk a cipócskát is a duplájára kelni.

6. Ezután 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul-felül sütés programon. Mikor bekapcsoljuk a sütőt melegedni, akkor tegyünk az aljára egy tepsit, amibe miután betettük a kenyeret, öntsünk egy negyed bögre hideg vizet, hogy gőz keletkezzen!

7. Egy negyed óra múlva ki lehet venni az alsó tepsit, hogy ne fogja vissza feleslegesen a hőt, ekkorra már úgysem párolog 🙂

7. Süssük készre harminc-negyven perc alatt! Kongjon egy picit az alja, mikor megkopogtatjuk, akkor már biztosan jó!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák