Megfőzzük a tejbegrízt, belekavircoljuk a túrót, némi friss eper, pirult morzsa, és voila: máris micsoda festői látványt üdvözölhetünk a tányérunkon!
Mehet más gyümölccsel is, vagy gyümölcs nélkül, mindenhogy finom.
Vagy: ha nincs kedvetek szöszölni az eperrel, akkor egyszerűen felkockázva is mehet a natúr gombócok mellé…
Éljen a tavasz, az eper, és persze a túrógombóc 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jókora adaghoz:
– 2 bögre tej (5 dl)
– háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
– egyharmad bögre kristálycukor (6 dkg)
– fél kg tehéntúró
A morzsához:
– másfél bögre zsemlemorzsa (5 dkg)
– 2-3 evőkanál étolaj
+ kb. negyed kg apróbb szemű eper a töltéshez
A tálaláshoz:
– vaníliás tejföl
– porcukor
Elkészítése:
1. A tejet egy kisebb lábasban feltesszük melegedni, majd mikor már forr, akkor picit visszább vesszük a lángot, és apró adagokban, folyamatos kevergetés közben hozzászórjuk a grízt és a cukrot, majd pár perc alatt sűrűre főzzük.
2. Míg hűl a tejbegríz, elkészítjük a morzsát a szokásos módon: forró olajon, lassú tűzön, folyamatos( folyamatos!) kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ne hagyjuk ott egy pillanatra sem, mert nemegyszer sikerült lekozmálnom egy óvatlan pillanat miatt.
2. Ha a tejbegrízünk meghűlt, akkor hozzágyúrjuk a túrót, és vizes kézzel gombócokat formázunk, amikbe vagy belegyúrunk egy-egy szem epret, vagy nem 🙂 Morzsába hempergetjük, majd vaníliás tejföllel nyakon öntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
És várlak Titeket az Instagramon is, ahol mindig egy lépéssel a receptek előtt járhatsz, mert oda kerülnek fel elsőként a fotók 🙂