Az alapja egy vajas, kakaós kekszmorzsalék, rajta egy könnyed, krémes, tejfölös, enyhén citromos, a tejszíntől még lazább krém, és egy puha étcsokoládé bevonat, dísznek pedig mi más, mint a klasszikus pöttyös 🙂
A mérce a szokásos 2.5 dl-es bögre!
Hozzávalók egy 18-20 cm-es tortához:
A kekszalaphoz:
– másfél bögre (15 dkg) darált vajas keksz
– 2 evőkanál holland kakaópor
– 10 dkg vaj
A túrókrémhez:
– fél kg túró
– kétharmad bögre habtejszín (szűk 2 dl)
– 4 evőkanál tejföl
– 1 citrom leve
– 1 csomag expressz zselatin fix (20 g)
– egy-másfél bögre porcukor ízlés szerint (10-15 dkg)
A csokoládébevonathoz:
– 15 dkg étcsokoládé
– 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
1. A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük a kakaóval valamint al olvasztott vajjal, ezután egy tortaforma aljára simítjuk, majd betesszük a hűtőbe.
2. A túrót a citrommal, a cukorral és a tejföllel egy késes aprítóval vagy egy botmixerrel krémesre keverjük. Én késes aprítóba tettem, bámulatos lett a végeredmény!
3. A tejszínt félkemény habbá verjük, majd hozzáöntjük a zselatinport, és azzal együtt kemény habbá verjük.
4. A habot hozzákeverjük a túrókrémhez, és ügyelünk rá, hogy a zselatin miatt jó alaposak legyünk.
5. Kenjük az alap tetejére a krémet, majd tegyük a gyűrűvel együtt a hűtőbe dermedni. Mikor a krém megszilárdult (két-három óra múlva), akkor távolítsuk el óvatosan a tortagyűrűt. Késsel érdemes előtte a széleket elválasztani az oldalától.
5. A csokit az olajjal felolvasztjuk gőz felett, hagyjuk langyosra hűlni, majd a torta tetejére öntjük, ha szeretnénk akkor hagyhatjuk lefolyni, ha pedig nem szeretnénk, hogy lecsorogjon, akkor evőkanállal kanalazzuk a csokit a szélekre, és csak ezután töltsük meg a közepét.
6. Túró Rudival díszítsük, vagy amivel kedvünk tartja!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala