Hogy miért csodatészta?
Nemcsak mert csoda finom, csoda puha, és csoda vajas, hanem azért, mert ezt a mennyei kelt tésztát a hűtőben szokás keleszteni.
És naná, hogy vannak előnyei: előző este öt perc alatt összeállítjuk a tésztát, másnap reggel pedig nincs más dolgunk, mint nyújtani, és kedvünkre tölteni.
Készülhet belőle csiga, bukta, táska vagy amit csak szeretnénk 🙂
A tészta még másnap este is tökéletes, úgyhogy vendégek elkápráztatására is kiváló lehetőség.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
Hozzávalók (egy nagy adaghoz, ami négy tepsi süteményt eredményez):
– 4 tojás
– 1 bögre cukor (16 dkg)
– 2 kávéskanál só
– 1 nagy tejföl (330 g-os vagy két 175 g-os)
– 20 dkg olvasztott vaj vagy margarin
– 1 kocka élesztő (5 dkg)
– 8 bögre liszt (éppen egy kg)
+ 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
Én fél adaggal dolgoztam!
1. A cukrot, a tojásokat és a sót összekevertem.
2. Hozzáadtam a tejfölt, majd az olvasztott vajat, ezután rámorzsoltam az élesztőt, és ismét jól összekevertem az egészet.
3. A lisztet hozzágyúrtam, majd letakarva betettem a hűtőbe. Három órát is elég egyébként a hűtőben töltenie, de egy éjszaka utána az igazi.
4. Én másnap délben álltam neki elkészíteni. Miután kivettem a hűtőből, egyszer átgyúrtam lisztezett deszkán, majd egy fél órát pihentettem. Ezután négyfelé vettem a tésztát, és készítettem belőlük mogyorókrémes kiflit, kakaós csigát, zsemlét, és vaníliás cukorral meghintett brióst is. Mindegyiket megkentem tojással, a brióst persze a vaníliás cukorral szórás előtt 🙂
5. Sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztattam őket. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, tizenöt-húsz perc alatt sült meg egy adag.
Jó étvágyat! 🙂
És a csoda forrása Vicuska, nagyon szépen köszönöm 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala