Barion Pixel

Kedvencünk, a palócleves

A palócleves egy olyan univerzális fogás, amit a legtöbben úgy vettem észre, hogy nagyon szeretnek. Egy jó tejfölös leveske, puha hússal, krumplival, répával, és zöldbabbal, igazán tartalmas, és a fokhagymás lángos egyik legméltóbb kísérője szerintem. Mi azzal ettük, hát mondhatom…
Éhes is lettem 🙂

Hozzávalók:

– 1 evőkanál zsír vagy két-három evőkanál étolaj
– 2 fej vöröshagyma apróra vágva
– 1 púpos teáskanál őrölt fűszerpaprika (ha nem fest annyira és nem elég intenzív ízű, akkor duplázzuk)
– 500 g sertéscomb felkockázva
– 500 g zöldbab
– 500 g burgonya felkockázva
– 3-4 szál sárgarépa felkarikázva
– 3 szál fehérrépa felkarikázva
– 1-2 teáskanál só
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors (elhagyható)
– 1-2 babérlevél
– háromnegyed bögre tejföl (megfelel egy 175 g-os kis dobozosnak)

+ víz

Elkészítése:

1. A hagymát üvegesre pároljuk a forró zsiradékon, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és elkeverjük.

2. A felkockázott húst is hozzáadjuk, és egy-két perci pirítjuk a paprikás hagymán, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és addig főzzük, míg félig meg nem puhul a hús. Olyan 20-30 percig!

3. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát és a fehér répát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd tíz percig főzzük. Ha a zöldbabunk friss (nem konzerv), akkor azt is a répával tesszük bele.

4. Ha letelt a tíz perc, akkor jöhet a krumpli is, és amennyiben konzerv vagy üveges zöldbabot használunk, úgy a zöldbab is. Felöntjük vízzel, hogy jó bőven ellepje, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Közben sózzuk, borsozzuk, mehet bele a babérlevél.

5. Ekkor a tejfölt kisebb adagokban hozzáadjuk a leveshez, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne csapódjon ki a tejföl. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor előzőleg egy merőkanálnyi levessel összekeverhetjük a tejfölt, de töredelmesen bevallom, hogy én ezt a hőkiegyenlítéses lépést ki szoktam hagyni 🙂

6. Összeforraljuk még egyszer, majd kóstoljuk, ha valami ízt hiányolunk, akkor pótoljuk fűszerügyileg 🙂

Ja, és levét persze annyit készítsetek, amennyit szerettek, ha hígabbat, akkor mehet rá több víz, ha sűrűbben, akkor kevesebb vízzel! a tejföl előtt állítsátok be legkésőbb azt az állapotot, ami a legmegfelelőbb 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák