Barion Pixel

Sós karamellás pite bögrésen

Már többször volt alkalmam az utóbbi időben sós karamellás, csokoládés pitét kóstolni, és mondhatom fanatikus rajongója lettem ennek az édességnek!

Az omlós, mandulás kosárban a selymes karamella és a tökéletes, tükörsima, krémes csokoládébevonat bárkit elkápráztat mind látványban, mind ízben…

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű piteformához:

A tésztához:

– 1 tojás
– 1 vagy egy és negyed bögre fehér finomliszt (12-15 dkg)
– 10 dkg puha vaj
– fél bögre darált mandula (5 dkg)
– egyharmad bögre porcukor (8 dkg)
– egy nagy csipet só

+ étolaj a kikenéshez

A karamellás réteghez:

– háromnegyed bögre (12 dkg) kristálycukor
– fél bögre 35%-os habtejszín (120 g)
– 5 dkg vaj
– 1 púpos mokkáskanál só (vagy több 🙂

A csokoládés réteghez:

– fél bögre 35%-os habtejszín (120 g)
– 1 evőkanál puha vaj
– 9 dkg étcsokoládé
– 9 dkg tejcsokoládé

+ a díszítéshez sós földimogyoró

Elkészítése:

1. Én az omlós tésztát késes aprító segítségével készítettem, de természetesen a hagyományos módszerrel is be lehet gyúrni a tésztát.
Tehát vagy mindent a késes aprítóba teszünk, jól összedolgoztatjuk vele, majd kézzel sima labdává gyúrjuk a tésztát, vagy a vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd a többi hozzávalóval együtt, gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon túl meg a kezünk melegétől, gyúrjuk össze a linzerünket.
Ha a tészta nagyon ragad, akkor pici lisztet adjatok hozzá, ha száraz egy-két evőkanál tejet.
De puha tésztára van szükség, csak ne legyen extrém ragacsos 🙂

2. Ezután hűtőben pihentetjük fél órát a tésztát.

3. Ha letelt a fél óra, akkor kinyújtjuk a piteforma méretére (a peremet is belekalkulálva) egy frissen tartó fólián, aminek mindkét végét behajtjuk a nyújtódeszka alá, hogy szép feszes legyen, és ne mocorogjon a nyújtás során.

3. A piteformát egy ecset segítségével vékonyan kikenjük olajjal. A széleket is!

4. A fólia segítségével felemeljük a tésztát, és átborítjuk a formánkba, ahol szépen elegyengetjük, a széleket visszanyomkodjuk, hogy egyenletes legyen.

5. Nagyon sok helyen megszurkáljuk villával, majd 190 fokon, alul-felül sütés programon, körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a széle már kezd barnulni.

6. Hagyjuk hűlni.

7. Míg hűl, addig elkészítjük a karamellát. A cukrot egy lábasban felolvasztjuk, vagyis karamellizáljuk, szép aranyszínűre. Közben nem kavargatjuk, csak szépen hagyjuk kisebb lángon olvadozni.

8. Míg a cukor olvad, addig a tejszínt felmelegítjük. Csak meleg legyen, ne forrjon. Én egyszerűen megmikróztam.

9. Ekkor a meleg tejszínt lassan, picike adagokban hozzácsorgatjuk. Óvatosan, gőz csaphat fel! Ezután néhány perc alatt sűrűre főzzük. Érezni fogjuk, ha már besűrűsödik!

10. Ha már sűrű, akkor félrehúzzuk, és megsózzuk. Lehet bátrabban, mint a receptben van. A vajat is hozzákeverjük, és már kész is vagyunk! Ha véletlenül a vaj kicsapódna, akkor kevés (néhány kanál) tejjel visszamelegítjük, és már meg is oldódik a problémánk, ahogyan azt a Sweet and Crazy blogon olvastam, és nagy segítség is volt, mert én bizony így jártam 🙂 Ugyanis szerencsém volt az eredeti Sweet and Crazy pitét megkóstolni egy Workshop alkalmával 🙂
De folytatván:
Néhány percecskét várunk, hogy ne legyen tűzforró, és szépen a kosárkánkba simítjuk, majd hűtőbe tesszük.

11. A csokoládé ganache-hoz a tejszínt felforrósítjuk (nem forraljuk fel!), majd az apróra tördelt csokoládénkra borítjuk, és egy-két percig magára hagyjuk, majd fényesre keverjük. Ha nem olvad, akkor egy picit rásegítünk a mikróval, de csak óvatosan, néhány másodperc elég.

12. Végül belekeverjük a szoba hőmérsékletű vajat is, eldolgozzuk, és a piténkre simítjuk.

13. Díszítés gyanánt megszórhatjuk apróra tördelt sós földimogyoróval, és már mehet is a hűtőbe legalább egy-két órára.

Ja, és én kivehető aljú piteformát használtam, ami nagy segítség volt!

A recept két alapötlete itt és itt… Köszönöm szépen 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák