Azért nem szabolcsi, mert ez nem a klasszikus szabolcsi töltött káposzta, inkább abból meríti az alapjait. De az eredeti recept, ami igazából mindenkinek más, még a szülőtérségében is, komoly vitákra ad okot. Legalábbis számomra ez derült ki, miközben az egyes receptúrákat és az alattuk található kommenteket végigolvastam.
Így lett az enyém óvatosságból inkább szabolcsias 🙂 Ugyanis a hagyományosan felénk megismert töltött káposztához képest ez nem savanyított, hanem édes káposztából készül, és paradicsomlében fő meg. A töltelékbe pedig a szokásos darált hús mellé, még került apróra kockázott füstölt tarja, ami egyébként lehetett volna füstölt szalonna is, de nekem a paradicsomos alap inkább ezt kívánta meg.
És nagyon finom lett, ízvilágában éppen nekem való, és ez így van jól.
Ezért egy záró jó tanács: Mindenki főzzön a saját szájízére, és ne keressük soha az egyetlen, eredeti receptet, mert olyan nincs, vagy ha van is, akkor nehéz rálelni, bizonyítani, hogy 300-400 évvel ezelőtt, vajon grammra pontosan milyen hozzávalók kerülhettek bele egy ételbe, amit azóta formált a fejlődés, az újonnan felfedezett vagy éppen divatfűszerek, háborúk, válságok, gazdagabb és szegényebb időszakok… Az egyetlen eredeti az legyen nekünk, ami éppen akkor a család elé kerül 🙂
Semmihez sem lesz hasonlítható a felnövő gyermekeinknek, akik mindig emlékezni fognak anya, apa vagy nagymama, nagypapa főztjére… A magyar konyha színes, a kis országunkban a térségek egészen különleges ételekkel dicsekedhetnek, és bizony a töltött káposztára, készítsük azt paradicsommal, vagy anélkül, szalonnával, vagy kolbásszal, édes vagy savanyú káposztából, méltán lehetünk büszkék! Mi pedig nem vagyunk egyformák, az ízlésünk is különbözhet, de így szép és kerek a világ! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A káposzta főzéséhez:
– 1 kisebb fejes káposzta (kb. másfél kilogramm)
– negyed bögre 10%-os ételecet
– 2 evőkanál só + víz a főzéshez
A továbbiakhoz:
– 2 kisebb fej vöröshagyma
– 30 dkg darált sertéscomb
– 1 bögre rizs (10 dkg)
– 15 dkg főtt, füstölt tarja apróra kockázva
– negyed bögre étolaj vagy egy fakanál zsír
– 4 bögre paradicsomlé vagy 1 bögre sűrített paradicsom (2*170 g)
– 3 gerezd fokhagyma
– másfél teáskanál só
– 1 teáskanál őrölt, édes fűszerpaprika (aki paprikásabbra, pirosabbra szeretné, annak egy evőkanál ajánlott)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– fél mokkáskanál őrölt kömény + víz a felöntéshez + tejföl a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Tegyünk fel egy jó nagy fazékban vizet forrni. Közben keverjük hozzá az ecetet és a sót, a káposztának pedig távolítsuk el a külső leveleit, és vágjuk ki a torzsáját!
2. Tegyük bele a fej káposztát a vízbe, és addig főzzük, míg a leveleit könnyen le tudjuk fejteni róla.
3. Míg a káposzta fődögél, addig az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre a zsiradékban, majd keverjük hozzá a rizst, és azt is pirítsuk egy-két percig, folyamatos kevergetés mellett. Húzzuk félre a tűzről, és tegyük félre.
4. Ha már látjuk, hogy lassan, szépen szét tudjuk bontogatni, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk egy picit hűlni. Puhának kell lennie, nem szabd törnie a levélnek! A főzés egy 20-30 perces művelet megközelítőleg, de természetesen káposztafüggő, hogy mikor adja meg magát 🙂
4. Míg a káposzta hűl, addig készítsük el a tölteléket. A hagymás rizshez dolgozzuk hozzá a darált húst, a tarját és a fűszereket.
5. A káposztát bontsuk leveleire, és kezdjük el a töltést. A vastagabb ereket a káposztában vágjuk hosszában ketté. Nem az egész levélen, csak ott, ahol nagyon vastag, és engedi, hogy gond nélkül kettévágjuk. 6. Aztán egy levelet a tenyerünkbe teszünk, a töltelékből veszünk a tenyerünkbe is egy félmaréknyi gombócot, amit beleteszünk a levél szélesebb (eres) végébe. Majd fentről (értől) lefelé beletekerjük a gombócot, a káposztalevélbe. A két végét az ujjainkkal benyomkodjuk. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a töltelékünk!
7. A megmaradt káposztát vékony szálakra vágjuk! Lehet hosszabbakra, de keresztben is elvagdoshatjuk őket, hogy kisebbek legyenek. Én így tettem 🙂
8. A felvágott káposztát egy akkora lábas aljára fektetjük, amiben a töltelékeink egy sorban, de jól egymáshoz szorítva el fognak férni.
9. A káposztaágyra elhelyezzük a töltöttjeinket, méghozzá jó szorosan!
10. Felöntjük egy liter paradicsomlével, amire még annyi vizet öntünk, hogy éppen ellepje a töltelékeket. Vagy, ha sűrített paradicsomot használunk, akkor öntsük fel előbb a vízzel a káposztát ugyanígy, majd a tetejére egyszerűen öntsük rá a sűrített paradicsomot, és maszatoljuk szét! 🙂
11. Közepes lángon, lefedve kezdjük el főzni! Az elején jó megoldás lehet keresni egy olyan fedőt, ami picit kisebb a sajátjától, és azt jól rányomni a töltöttek tetejére, hogy míg ki nem dagad a rizs, a sok folyadéktól szét ne rázkódjon a munkánk. Ez a főzés első órájában rajta is maradhat, egyszer kétszer felemeljük közben, és alálesünk, hogy nyugodtak legyünk, de egyébként nem szükséges, én mégis ezt csináltam 🙂
12. Főzzük addig, míg a káposzta meg nem puhul, ez káposztalevél vastagságtól függ, de ez jó két órás mutatvány lesz. Ha nagyon elfőné a levét, akkor öntsetek időközben még vizet hozzá, és vegyétek vissza a főzés vége felé picit a lángot, hadd fődögéljen takarékon! 🙂
13. Ha elkészült, akkor tejföllel nyakon öntve, néhány karika erős paprikával vagy petrezselyemlevéllel tálaljuk! Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂 Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala