Nem tudom, hogy kinek vannak még hajmeresztő élményei a szétesős grízgaluskákról, de nekem vannak. Sok-sok éve találtam rá ezekre a tökéletes kis gömböcökre, amik elronthatatlannak bizonyultak, valóban beléjük szalad a kanál, puhák, és nagyon-nagyon finomak!
Gyorsan készülnek, és ami hozzájuk tesz még egy pluszt, az a fagyaszthatóságuk. Aztán csak ki kell kapnunk egy adag alaplével a fagyasztóból, és már el is készült a levesünk.
Időhiány esetére fel is vagyunk vele készülve 🙂
Ja, és hozok Nektek hamarosan szuper alaplé receptet is!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 1 bögre tej
– háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
– 3 dkg vaj
– 2 tojás
– 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
1. A tejhez egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a sót és a vajat, majd az egészet felforraljuk.
2. A grízt lassan beleszórjuk, és addig főzzük (állandó keverés mellett!), míg a massza el nem válik az edény falától. Az eredményt leginkább nagy csomókhoz vagy rögökhöz tudom hasonlítani, de ez rövid idő alatt bekövetkezik. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üssünk rá egy-két tojást, dolgozzuk össze és vizes kézzel formázzunk gombócokat, vagy vízbe mártott kanál segítségével szaggassunk galuskákat forrásban lévő vízbe vagy egyenest a levesbe. Én azért szeretem külön megfőzni, mert akkor a leves kristálytiszta marad, nem lesz zavaros a lehulló grízdarabkáktól.
3. A főzési idő körülbelül 10 perc. Amikor a gombócok felúsznak a víz tetejére, készen is vannak.
4. Feldobhatjuk őket reszelt sajttal, sonkával, indiai fűszerekkel vagy bármivel, amit a leves ízvilága megkíván. Ezeket a tojással együtt beledolgozhatjuk a masszánkba.
Jó munkát! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala