Barion Pixel

Bögrés kefires kiflik

Kiflireceptből sosem elég, ez egy remek darab!
Főleg, ha több darab is van belőle 🙂

A héja fényes, picit roppanós, a belseje puha, vajas, tekergős…

Kihagyhatatlan, mióta elkészült nálunk, folyamatosan beférkőzik a gondolataimba.. 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– fél bögre 2,8%-os langyos tej (1,25 dl) + 1 teáskanál kristálycukor
– 2 tojás
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 teáskanál só
– 1 kis dobozos kefir (150-160 g)

A töltelékhez:

– 15 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin (a szoba hőmérsékletű olyan puha, hogy beleszalad az ujjunk, több órával a sütés előtt vegyétek ki, vagy rövid ideig tegyétek radiátorra, de ne olvasszuk fel!)
– másfél teáskanál só

A kenéshez:

– 1 tojás sárgája
– 1 teáskanál tej

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a teáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk, majd a tésztát 20 percig, letakarva pihentetjük meleg helyen. A megdagasztott tészta legyen puha és lágy! Ha nagyon ragad pici liszttel javítsunk rajta, ha túl ruganyos, akkor pici tejet kaphat még…

2. A puha vajat vagy margarint összekeverjük a sóval egy villa segítségével.

3. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, majd olyan harminc centi átmérőjű körlapokká nyújtjuk őket.

4. Egy lapot megkenünk a sós-vajas keverékkel, majd ráterítünk egy másik kört, és 16 egyenlő cikkre vágjuk.

5. A cikkeket a rövidebbik felüknél fogva feltekerjük. Én előtte még egyszer átlapítottam őket a nyújtófával, és szerintem így lettek a legszebbek!

6. Ugyanezt megismételjük a másik két lappal, illetve a sós-vaj másik felével, és az elkészült kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, majd fél órát hagyjuk őket meleg helyen keldegélni.

7. Sütés előtt megkenjük őket a tej és a tojás keverékével, és 200 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük őket.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák