Egy nagyon finom, enyhén sós ízvilágú kalács, ami tökéletesen illik a sonkához és a húsvéti hidegtálakhoz.
Ajánlom szeretettel az ünnepi asztalra…
Érdemes mindjárt dupla adaggal indítani! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 1 kalácshoz:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg) + egy mokkáskanálnyi
– egy és negyed bögre langyos tej (szűk 3 dl)
– 1 evőkanál étolaj
– háromnegyed evőkanál só
– 1 tojás
+ egy tojás sárgája egy mokkáskanál tejjel elkeverve a kenéshez
+ mák vagy magvak a szóráshoz
Elkészítése:
1. Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!
2. Meleg helyen, letakarva, egy-másfél óra alatt a kétszeresére kelesztjük!
3. Ha megkelt, akkor a tésztát átgyúrjuk picit, majd háromfelé osztjuk.
4. A három tésztadarabot rudakká sodorjuk, majd megfonjuk őket, és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük.
5. További fél órát pihetetjük letakarva, meleg helyen, majd megkenjük a tejes-tojássárgás keverékkel, és meghintjük mákkal vagy magvakkal.
6. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon aranyszínűre sütjük. Ha túl hirtelen sülne, akkor tegyetek rá egy kis alufóliát, de csak rá kell ejteni a tetejére, nem betakargatni!
Jó készülődést az ünnepekre, szerintem az ablakpucolás a legrosszabb! 🙂 🙂