Barion Pixel

Túrós rózsa bögrésen

Egy évvel ezelőtt nagy elhatározásra jutottam.
Úgy gondoltam, hogy a tizedik könyvemet én magam fogom megálmodni, megszerkeszteni és kiadni.
Amennyire egyszerűen hangzik, annyira azért nem volt az, de végül megszületett, mert egy támogató családdal nincs lehetetlen!
Persze így a boríterv is az én vállamon volt, és ki kellett találnom valamit, amit méltónak éreztem, hogy a könyv címlapján kapjon helyet.

Számba vettem hát, mit szeretek és mit szerettek velem együtt ti is:

Túrót, mindennél jobban.
Pöttyös pitetálat.
Kelt tésztákat, azt nagyon-nagyon.
És hát a Rupáner-konyha színeit: a pasztel rózsaszín és a szürkét.

Így megszületett a túrós rózsa, és a könyv is.

Nézzétek meg a könyvecskét, ha szeretnétek vele közelebbről megismerkedni, itt megtaláljátok:

Csak kattintsatok ide!

Ilyen lett:

A recept végén találtok egy kis kedvcsináló-betekintőt 🙂

Itt pedig a recept! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók a tésztához:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– negyed bögre étolaj
– egy és egyharmad bögre langyos tej (kb. 3 dl)
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– 2 tojás sárgája
– 3,5 dkg friss élesztő + 1 mokkáskanál kristálycukor
– 1 csipet só

A töltelékhez:

– 50 dkg túró
– 1 csomag főzős vaníliás pudingpor
– fél bögre kristálycukor (8 dkg)
– egy és negyed bögre tej (3 dl)
– fél citrom leve kifacsarva
+ reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint
+ 1 tojás felverve egy mokkáskanál tejjel a kenéshez

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk egy kávéskanál cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk. Ha nagyon ragadós, akkor adunk hozzá még lisztet, ha száraz, akkor tejet.
A tésztát letakarva, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük.

2. Közben elkészítjük a tölteléket, a túrót összetörjük, a pudingport pedig csomómentesre keverjük a cukorral egy negyed bögre tejben. Közben egy bögrényi tejet felforralunk, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett hozzákeverjük a cukros pudingport, és sűrű pudingot főzünk belőle! Ehhez hozzákeverjük a túrót és a citromlevet, majd félretesszük.

3. Ha megkelt a tészta, akkor 9-12 gombócra osztjuk. A gombócokat letakarva tíz percet pihentetjük, majd egyenként körlapokká nyújtjuk őket. Ezután a töltelékből egy csapott evőkanálnyit a lapok közepére halmozunk, majd négy-bemetszést ejtünk rajtuk. A vágások éppen a töltelékig érjenek, és rószasziromszerűen hajtogassuk rá őket a túróhalmokra, úgy mond takargassuk be őket!

4. Kivajazott gáztepsire vagy nagy pitetálba helyezzük a rózsáinkat, és további 15 percig hagyjuk kelni őket, majd megkenjük a tetejüket a tojásos-tejes keverékkel. Ez idő alatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés programra, majd szép aranybarnára sütjük a rózsáinkat! Tűpróbát végezzünk, mert ennek hosszabb a sütési ideje, a középsőt vizsgáljuk, nehogy ne legyen átsülve! Hatvan perc körül sült meg az enyém, de félidőnél tettem a tetejére egy darabka alufóliát, nehogy megkapja a tetejét.

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

További receptek

Fűszeres forralt bor szirup bögrésen

Fűszeres forralt bor szirup bögrésen

Az ilyen esős, sötét napokba egy kis melegséget csempészni nem is olyan bonyolult. Süthetünk melengető kelt tésztákat,...

bővebben
Whiskey-s, narancsos csokoládé trüffel, bögrésen

Whiskey-s, narancsos csokoládé trüffel, bögrésen

Tessék eltenni ezt a receptet villantani bármilyen alkalomra, mert bombasztikusan finom! Sötét és csábító, igazi...

bővebben