Nagyon sokféleképpen készítettem már el ezt a perecet, de valahogy sosem sikerült azt a végeredményt elérnem, ami a fejemben volt. Azért csak eljött az ideje! Sokszorosan tesztelve van azóta a nagy családon, és mindig ugyanolyan jól sikerül. Nézzétek a képet lejjebb, ahol a habkönnyű, pille belseje látszik. De nemcsak belül, kívül is csodás, ropogós, megvan a jellegzetes íz, mellé belül egy könnyed, kissé vajas ízű perec, nem gumis, nem nyúlik, nem száraz, hanem egyszerűen valami mesés!
Hozzávalók:
- 1-1 és negyed bögre tej (2,5-3 dl)
- negyed bögre víz (kb. 0,5 dl)
- 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 2 és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
- 2 bögre rétesliszt (30 dkg)
- 5 dkg vaj
- negyed bögre étolaj (kb. 0,5 dl)
- 1 púpos teáskanál só
A fürdőhöz:
- 5 dkg szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 4 bögre víz (1 liter)
Elkészítése:
- Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy, rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad, pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
- Hagyjuk a tésztát meleg helyen, letakarva legalább a kétszeresére kelni. A sütőt melegítsük elő 210 fokra alul-felül sütés programon. A tésztát osszuk kilenc vagy tizenkét részre. Három lemeztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A darabokat, ahogy vannak, tegyük vissza a kelesztőtálba, fedjük le, hogy ne száradjanak ki a nyújtási procedúra során. Egyenként vegyük ki a darabkákat, és nyújtsuk ki őket jó hosszúra, egészen vékonyra. A közepüket a rudaknak hagyjuk kicsit vastagabbra, hogy szép pocakjuk legyen a pereceknek. Formázzuk őket perecekké.
- Egy tepsire a nagyobbakból négy, a közepesekből hat darab fér, így számolhatunk. Vagyis: megcsinálunk hatot, irány a vízfürdő. Felforralunk egy liter vizet egy alacsonyabb falú lábasban 5 dkg szódabikarbónával és egy teáskanál sóval. Gyöngyözve, lassan forralva megfürdetjük a pereceket. Egyesével mehetnek a vízbe, ahol nagyjából fél percnyi időt fognak tölteni, közben egyszer meg is fordítjuk őket egy lyukacsos szűrőkanál segítségével.
Mikor kiemeljük, azonnal a sütőpapírra kell hogy kerüljenek a helyükre. Mielőtt a vízbe teszitek őket, nyomjátok össze őket még egyszer az illesztésnél, hogy ne nyíljanak szét! - Amint elkészült az első tepsi, megszórjuk a még ragacsos pereceket durva szemű sóval, vágjuk be őket két-három helyen egy éles késsel, majd irány a sütő, ahol szép barnára sütjük őket, körülbelül húsz perc alatt. Míg sülnek a perecek, a többi adaggal is így járunk el. Ha elkészült, akkor rácson hagyjuk hűlni. Persze nem sokáig, mert forrón ám a legfinomabb!