Ahogy azt a fotó is mutatja, egy nem akármilyen kelt tésztával van dolgunk: egyszerűen csodálatos a bélzete, és a szépségét már csak az íze múlja felül!
Tiki nudl a tészta becsületes neve, egy sváb, hartai kelt tészta, amire a Hartai konyha című szakácskönyvben leltem rá. Mindössze annyit változtattam az alaprecepten, hogy a megadott vízmennyiség helyett én tejet használtam, kiindulva abból, hogy a régi, magas zsírtartalmú tejet lehetséges, hogy vizezni kellett, de amihez már mi tudunk hozzájutni, azt bizony már nem kell higítani 🙂
Alapvetően ez a tészta egy kilogramm lisztből készül, és két tepsi lepényre elegendő. Én most egy tepsire való hozzávalót adok meg Nektek!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
- 2 dkg élesztő
- másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 kisebb tojás
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál só
A tetejére:
- 1 tojás felverve
- kenyérszalonna csíkokra vágva, kb. 5-10 dkg
Elkészítése:
- Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt lanygos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
- Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkán, 20*30-as téglalap alakúra nyújtjuk, majd ugyanekkora, kizsírozott tepsibe fektetjük.
- Hagyjuk további húsz-harminc percig kelni, majd megkenjük a felvert tojással és a tetejére sorakoztatjuk a szalonnacsíkokat.
- 180-190 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon szép aranyszínűre sütjük. Ezután célszerű átemelni egy rácsra, mert a szalonnából kisülő zsír becsorog a tészta alá, és könnyebben szilárdul meg, ha kiemeljük a tepsiből!
Jó étvágyat!