Ezt a pogácsát is a tiki nudl-ból készítjük, egy könnyű, kelt pogácsa, amit igazán egyszerű elkészíteni, és tökéletes kísérője lehet egy-egy levesnek vagy kiváló bor, illetve sörkorcsolya is!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
- 2 dkg élesztő
- másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 kisebb tojás
- 1 púpos evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál só
A tetejére:
- 1 tojás felverve
Elkészítése:
- Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! Ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
- Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük,
- Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk.
- Közepes vagy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott, kilisztezett tepsire sorakoztatjuk őket, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással.
- Hagyjuk húsz percet pihenni, majd süssük őket szép aranyszínűre, 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala