Ebben a pogácsában minden benne van, hogy tobzódhassunk az ízekben, vajas, a tejföltől és a zsírtól omlós, a tojástól és az élesztőtől könnyed és puha, kívül-belül sajtos, igazi finomság!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 és fél bögre fehér finomliszt (57 dkg)
- 4 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál kristálycukor
- egyharmad bögre langyos tej (0,8 dl)
- 10 dkg puha, szobahőmérsékletű vagy enyhén olvadt vaj vagy margarin
- 2 evőkanál zsír (5 dkg)
- háromnegyed bögre 20%-os tejföl (175 g)
- 2 tojássárgája
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál só
+ a tetejére 5 dkg reszelt sajt
+ egy tojássárgája elkeverve egy evőkanál tejjel
Elkészítése:
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és nagyjából tíz perc alatt felfuttatjuk.
- Egy dagasztótálba belemérjük a lisztet, a sót, a vajat, a zsírt, a tejfölt, a tojássárgákat, valamint a reszelt sajtot. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt is, majd kézzel vagy géppel összegyúrjuk a tésztát. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
- Lefedjük és hagyjuk egy órát pihenni.
- Ha letelt az egy óra, akkor lisztezett deszkára borítjuk, ahol kinyújtjuk fél ujjnyi vastagságúra, és enyhén meglisztezzük a tetejét, hogy majd szépen elváljanak a rétegek.
- Ezután egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg. Ha ezzel elkészültünk, akkor az egészet átfordítjuk, hogy lefelé legyenek a hajtások. Alatta a deszka legyen lisztes!
- Letakarjuk, hagyjuk 20 percet pihenni, majd megismételjük a hajtogatást: nyújt, hajt, lisztez, fordít!
- Újabb 15-20 perc pihi, és már készíthetjük is a pogácsát! Akár kerekre is szaggathatjátok őket, én a szögletes mellett döntöttem, mert hajtogatott tésztáról van szó, így nincsenek leeső szélek.
- Újranyújtjuk, ezúttal másfél ujjnyi, kb. két centi vastag téglalappá, majd tetszőleges méretű négyzetekre vágjuk.
- Ezután az egészet átkenjük egy tojássárgájának és egy evőkanál tejnek a keverékével.
- A kész pogácsákat szétosztjuk két-három nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben azért meg fognak nőni.
- A pogácsákra teszünk egy-egy nagyobb csipet reszelt sajtot.
- Sütés előtt 15-20 percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 200 fokos sütőben alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki őket!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További pogácsa receptjeim:
Réteges káposztás pogácsa bögrésen
Réteges sajtos juhtúrós pogácsa bögrésen