Barion Pixel

Egyszerű alap habcsókom bögrésen

alap habcsók

Legalábbis egyszerű a többiekhez képest! Olasz és svájci barátaival ellentétben ugyanis nem kell sem cukor-hőmérőzni, sem szirupcsorgatással bíbelődni, a franciához viszonyítva pedig a nagy szemű magyar kristálycukor is garantáltan feloldódik benne, akkor is, ha nincs csúcskategóriás konyhagépünk. Persze odafigyelést és időt őrá is kell szentelnünk, de amint megszerzitek a rutint, csukott szemmel is menni fog, és élvezitek majd vele az alkotás minden örömét, mert csodaszép dolgok készülhetnek belőle!

Már sokszor elkészítettem, fel is került már egyszer ez a recept a blogra, de ezúttal az időközben szerzett tapasztalataimmal is kiegészítettem, ami nagyon hasznos, mert még tökéletesebb végeredményt érhetünk el, ha MINDENT betartunk! Márpedig tessék betartani, lépésről-lépésre haladni, mert bizony érzékeny kis finomságok!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 4 tojásfehérje (130 g)
– bő másfél bögre kristálycukor (260 g) Mindig a tojás súlyának a duplája a cukor!
+ gél alapú zöld ételszínezék, apró cukorcsillagok, színes nonpareille-cukorgolyók 

Ha lehet, itt mérleggel dolgozzatok, úgy a legbiztosabb! Mehet a fémtál a mérlegre, tárázzátok/nullázátok, a tojások fehérjét beleöntitek, leméritek, majd beszorozzátok kettővel, és így méritek bele a cukrot is!

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk melegedni, 70-80 fokra, alul-felül sütés programra. Egy kisebb lábasban kevés vizet forralunk a tűzhelyen.

2. Míg felforr a víz, a tojások fehérjét összekeverjük nagyjából a cukorral egy habverő segítségével.

3. Ezután a cukros fehérjét a gőz fölé helyezzük, és kicsit visszább vesszük a lángot. Nagyjából négy percig hagyjuk a gőz fölött, közben folyamatosan kevergetjük a habverővel. Akkor jó, ha a cukor már elolvadt, és nem szemcsés, a tojás pedig átmelegszik, majdhogy nem inkább csípősre forrósodik.

4. Ezután átborítjuk egy turmix tálba, és nagy fordulaton kemény, ragacsos habbá verjük, nagyjából 6-8 perc alatt. Ezen a pontos kevés gél állagú színezővel meg is színezhetjük. Olyan színezőt használjatok, amiből fogpiszkálónyi elég, hogy ne hígítsa fel a habot!

5. Sütőpapírral bélelt sütőlemezekre vagy szilikonlapokra, habzsák segítségével tetszőleges formájú és színű habcsókokat nyomunk, melyeket kedvünkre díszíthetünk sütésálló cukorkákkal. 

6. Másfél-két órán át szárítjuk őket a sütőben. FIGYELEM: Közben néhányszor nyissátok ki néhány másodpercre a sütő ajtaját, és töröljétek át az ajtó belső felén lecsapódó gőzt, hogy könnyebben száradjon a habcsók, és ne legyen ragacsos a végeredmény! Ez nagyon fontos, sokat fog javítani a habcsók minőségén! Ha letelt a sütési idő, akkor nyissátok ki a sütőajtót félig, és hagyjátok őket még 15 percet akklimatizálódni, hogy ne érje őket annyira hirtelen hőmérsékletváltozás, ami miatt esetleg megrepedhetnének. Kényes kis jószágok a habcsókok, igénylik az odafigyelésünket, ha tökéletes végeredményt szeretnénk!

7. Ha minden igaz, akkor pár perc múlva gyönyörűen le tudjuk őket emelni a sütőpapírról/lapról, én onnan mindjárt rácsra tettem őket, hogy még könnyebben tudjanak száradni!

6. Ezután hagyjuk őket kihűlni, később zárt dobozban tároljuk őket, mindenképpen páramentes helyen, semmiképpen sem hűtőben. Másnapra érik el az omlós állagukat!

Jó habcsókozást!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További habcsókos receptjeim:

Mákos habcsók

Pavlova

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák