Barion Pixel

Karácsonyfa habcsók bögrésen

karácsonyfa habcsók

Ezek a zöld karácsonyfácskák gyönyörű látványt fognak nyújtani az ünnepi asztalon, vagy a mézeskalács házikótok bejáratánál, emellett pedig legalább olyan ennivalóak, mint amennyire szépek. Elkészíteni is egyszerű őket szerencsére, a gyerekek pedig odalesznek ezért a bájos kis édességért! Még az is előfordulhat, hogy a felnőttek még jobban! 😊

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje (130 g)
  • bő másfél bögre kristálycukor (260 g) Mindig a tojás súlyának a duplája a cukor!
    + gél alapú zöld ételszínezék, apró cukorcsillagok, színes nonpareille-cukorgolyók

Ha lehet, itt mérleggel dolgozzatok, úgy a legbiztosabb! Mehet a fémtál a mérlegre, tárázzátok/nullázátok, a tojások fehérjét beleöntitek, leméritek, majd beszorozzátok kettővel, és így méritek bele a cukrot is!

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk melegedni, 70-80 fokra, alul-felül sütés programra. Egy kisebb lábasban kevés vizet forralunk a tűzhelyen.
2. Míg felforr a víz, a tojások fehérjét összekeverjük nagyjából a cukorral egy habverő segítségével.
3. Ezután a cukros fehérjét a gőz fölé helyezzük, és kicsit visszább vesszük a lángot. Nagyjából négy percig hagyjuk a gőz fölött, közben folyamatosan kevergetjük a habverővel. Akkor jó, ha a cukor már elolvadt, és nem szemcsés, a tojás pedig átmelegszik, majdhogy nem inkább csípősre forrósodik.
4. Ezután átborítjuk egy turmix tálba, és nagy fordulaton kemény, ragacsos habbá verjük, nagyjából 6-8 perc alatt. Kevés pasztell zöld, tömény, gél állagú színezővel halványzöldre megszínezzük. Olyan színezőt használjatok, amiből fogpiszkálónyi elég, hogy ne hígítsa fel a habot!
5. Sütőpapírral bélelt sütőlemezekre vagy szilikonlapokra, rózsafejű habzsák segítségével, kis fenyőfákat/halmokat nyomunk/formázunk, vagyis körkörösen haladunk egyenesen felfelé, egyre szűkebb köröket leírva, majd a végén, mikor elértük a kis fa tetejét, akkor egy hirtelen mozdulattal, egyenesen felfelé elszakítjuk egymástól a habzsákot és a fenyőfánkat! A tetejükre egy-egy csillagot pottyantunk, majd megszórjuk őket a cukorgolyókkal.
6. Másfél-két órán át szárítjuk őket a sütőben. FIGYELEM: Közben néhányszor nyissátok ki néhány másodpercre a sütő ajtaját, és töröljétek át az ajtó belső felén lecsapódó gőzt, hogy könnyebben száradjon a habcsók, és ne legyen ragacsos a végeredmény! Ez nagyon fontos, sokat fog javítani a habcsók minőségén!
7. Ha letelt a sütési idő, akkor nyissátok ki a sütőajtót félig, és hagyjátok őket még 15 percet akklimatizálódni, hogy ne érje őket annyira hirtelen hőmérsékletváltozás, ami miatt esetleg megrepedhetnének. Kényes kis jószágok a habcsókok, igénylik az odafigyelésünket, ha tökéletes végeredményt szeretnénk!
8. Ha minden igaz, akkor pár perc múlva gyönyörűen le tudjuk őket emelni a sütőpapírról/lapról, én onnan mindjárt rácsra tettem őket, hogy még könnyebben tudjanak száradni!
9. Ezután hagyjuk őket kihűlni, később zárt dobozban tároljuk őket, mindenképpen páramentes helyen, semmiképpen sem hűtőben. Másnapra érik el az omlós állagukat!

Jó habcsókozást!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További habcsókos receptjeim:

Mákos habcsók

Pavlova

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák