Barion Pixel

Fokhagymás csirkecomb, krémes, sajtos krumplipürével

Fokhagymás csirkecomb, krémes, sajtos krumplipürével

Ez egy nagyon finom fogás: vajjal és fokhagymával ropogósra sült csirkecombok, egy krémes, vajas-sajtos-tejes krumplipürével: tökéletes páros!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 6 csirkecomb
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2-3 dkg vaj
  • só 
  • bors

A püréhez:

  • 50-60 dkg burgonya
  • fél bögre tej
  • 10 dkg erőteljesebb ízű reszelt sajt (nálam vörös cheddar)
  • 5 dkg vaj
  • egy csapott evőkanál só a főzővízbe
  • 1 teáskanál só a püréhez

Elkészítése:

  1. A combokat kettévágjuk, majd egy vékonyan kiolajozott tepsibe fektetjük őket, fejjel lefelé úgy, hogy a bőrös felük legyen lefelé.. Sózzuk borsozzuk őket, majd eloszlatjuk rajtuk az összezúzott vagy átnyomott fokhagyma nagyjából felét.
  2. Anyukámtól úgy tanultam, hogy a combokat sütés előtt egy fél órára beáztatom hideg vízbe, majd az aljukon, a csont mellett közvetlenül ejtek egy vágást hosszára, valamint kinyomkodom őket egy picit, hogy a vérnek egy részét eltávolítsam, így szebb lesz sütés után a csont melletti rész. Ez különösen fontos lépés például, ha rántott húst készítünk a combokból! Persze ez a lépés el is hagyható.
  3. Ezután átfordítjuk a combokat, majd a másik felüket is sózzuk, borsozzuk, majd eloszlatjuk rajtuk a maradék fokhagymát. Végül a combok tetejét befedjük vékonyra szeletelt vajdarabkákkal.
  4. A tepsit lefedjük vagy lezárjuk alufóliával, majd betesszük 220 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütés programon, nagyjából 30-40 percre.
  5. Ezután eltávolítjuk a fóliát vagy fedőt a tepsiről, majd visszatoljuk, és 200 fokon szép aranybarnára pirítjuk. Ha nagyon sok alatta a lé, akkor öntsétek át egy kisebb tálkába.
  6. Sülés közben egyszer-kétszer locsolgassátok meg a combokat a pecsenyelével!
  7. Míg a hús sül, a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós, forró vízben puhára főzzük.
  8. Ezután szűrjük le a krumplit, majd tegyük késes aprítóba a meglangyosított tejjel, sajttal, vajjal, egy teáskanál sóval, és keverjük krémesre. Sima krumplinyomóval is dolgozhattok.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Fokhagymás csirkecomb, krémes, sajtos krumplipürével

További csirkés receptjeim:

Édes-csípős csirkeszárny ananászos rizzsel

Cukkinis-csirkés spagetti

Ananászos csirke

Tepsis csirkecomb vele sült zöldségekkel

Hagymás csirkemáj

Sajtos őszibarackos csirkemell

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák