Ha megérzem az illatát, mindig vasárnap-hangulatom lesz! Sok-sok zöldséggel, finoman omlós csirkehusival, kristálytiszta, átlátszóan aranysárga lével.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók négy személyre:
- fél kg csirke leveshús (vegyesen is lehet: aprólék, farhát, comb, mell, szárny)
- 12 bögre víz (3 liter)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes sárgarépa
- 1 fehérrépa
- egy karalábé
- egy krumpli
- 2 teáskanál só
- 1 csipet sáfrány
- pici kurkuma az íze végett
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 1-2 teáskanál ételízesítő
+ a kedvenc levestésztánk külön kifőzve a tálaláshoz
Elkészítése:
1. A húst felengedjük három liter hideg vízzel, beletesszük a sót, a fej hagymát egészben, és a fokhagymagerezdeket, majd fedő alatt főzni kezdjük, közepes lángon, nagyjából negyed órán keresztül.
2. Miközben forr, összegyűlik a hab a tetején, amit lehalászunk a leves tetejéről egy teaszűrő segítségével. Ezután takarékra vesszük és csak gyöngyözve hagyjuk főni, nagyon-nagyon lassan! Nem szabad neki forrni, csak gyöngyözzön!
3. Húsz percet főzzük tovább, majd hozzáadjuk a meghámozott, felvágott zöldségeket, és a fűszereket.
4. Fedő alatt hagyjuk továbbra is nagyon gyenge tűzön gyöngyözve főni, egészen addig, ameddig a hús és a zöldség meg nem puhul. közben kóstoljuk, fűszerezzük.
5. A húsos csont akkor jó, ha a villát beleszúrva, szépen leválik a csontról.
6. Ha a leves elkészült, akkor a zöldségeket és a húst külön tányérokra kiszedjük, majd a levest átszűrjük egy teaszűrőn. Gyönyörű, kristálytiszta levest fogunk kapni, ha szépen betartjuk, hogy nagyon takarékon, csak gyöngyöztetjük a levest, és nem hagyjuk fortyogni.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További húsleves, csontleves receptjeim: