Puha, fűszeres piskóta, igazi őszi szín-és ízvilággal, a tetején puha, tejes-vajas cukormázzal! Igazán ennivalóóó…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 2 püspökkenyérhez:
- 4 tojás
- háromnegyed bögre nádcukor
- háromnegyed bögre kristálycukor
- 2 bögre sütőtökpüré (40 dkg)
- 1 nagy csipet só
- háromnegyed bögre étolaj
- 3 evőkanál tejföl
- 3 bögre liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál pumpkin spice vagy mézeskalácsfűszer
Ha csak nagyobb formátok van, akkor másfélszeres tészta-adaggal dolgozzatok!
A tejes-vajas cukormázhoz:
- másfél bögre porcukor (átszitálva mérve, kb. 15 dkg)
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítése:
- A tojásokat kihabosítjuk a cukrokkal, majd hozzákeverjük az olajat,a tejfölt, valamint a sütőtökpürét.
- Ezután a száraz hozzávalókkal együtt elkeverjük.
- Két sütőpapírral bélelt püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztát egyenlően elosztjuk bennük.
- 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 60 perc alatt készre sütjük őket. Mikor nagyon elkezd pirulni a teteje, akkor egy sütőpapírral leterítjük, és tűpróbáig sütjük.
- Emeljük ki őket a formából, és rácson hagyjuk őket kihűlni.
- Közben készítsük el a mázat, ehhez egyszerűen keverjük össze egy kanállal vagy habverővel a hozzávalókat. Viszonylag sűrű mázat kell kapnunk, ha nagyon folyós, akkor adjunk hozzá meg cukrot, ha nagyon száraz, akkor pedig tejet.
- Az elkészült mázzal kenjük meg jó alaposan a sütik tetejét. Nagyjából 15 perc alatt már egész szépen megköt, persze a várakozási idő említése ne tántorítson el senkit attól, hogy a még puha mázzal megkóstolja azon melegében!
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További sütőtökös receptjeim: