Dió+kávé = csakis valami szuperfinomságos, próbáljátok ki, keksztekercsbe csomagolva szuper páros! Hát még ha meggyet is rejtünk bele!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
- 4 és negyed bögre darált keksz (40 dkg)
- bő fél bögre porcukor (10 dkg)
- 1-2 evőkanál holland kakaópor
- kétharmad bögre tej (1,5 dl)
- kétharmad bögre főzött fekete kávé (1,5 dl)
- rum vagy rumaroma ízlés szerint
A diós krémhez:
- 15 dkg vaj
- egyharmad bögre porcukor (5-7 dkg)
- fél bögre darált dió (5 dkg)
+ reszelt dió a hempergetéshez (kb. fél bögre, úgy 5 dkg)
+ kb. 1-2 bögre magozott meggy (befőtt, fagyasztott vagy friss), attól függően mennyire szeretnétek meggyesre, mehet a közepébe egy sorban vagy apróra vágva a töltelékre szórva
Elkészítése:
- A kekszes alap hozzávalóit összegyúrjuk, és egy jól formálható masszát kapunk a végén. Ha nagyon száraz, akkor adunk hozzá még tejet (picit!), ha nagyon-nagyon ragad, akkor egy kis darált kekszet. De ne úgy képzeljétek a jól formálhatót, hogy se nem ragad, meg nagyon puha, mert ez egyik sem fog megtörténni. A lényeg, hogy egy szép gömböc legyen, ami picit ragad, picit kemény, de nem hullik szét, mert nem annyira száraz, és nem is olyan ragacsos, hogy szanaszét nyúlik. A kettő között jó lesz az 🙂
- A szoba hőmérsékletű, puha vajat ezután kikeverjük a cukorral, majd hozzáforgatjuk a diót is.
- Ezután egy gyúródeszkát hintsünk meg jó alaposan darált dióval, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra, úgy, fél-háromnegyed centi vastagságúra!
- Kenjük meg a krém felével, tegyünk rá meggyet, tekerjük fel, mint a bejglit szoktuk, és csomagoljuk fóliába, majd tegyük őket zárt tárolóba, és mehetnek is a hűtőbe vagy hűvös, hideg helyre néhány órácskára! Ez nagyon fontos, mert csak akkor lehet ilyen gyönyörűen szeletelni!
- Enyhén vizes késsel szeleteljük a hűtési idő letelte után!
Jó sütögetést! 😊
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További diós receptjeim: