Barion Pixel

Pandoro bögrésen

pandoro

Olaszország híres kalácsa a Pandoro, ami egy havas hegycsúcsra emlékeztet minket, egy egészen különleges kelt tészta élmény, ugyanis egészen más, mint amit megszoktunk!

Ez a csodaszép, óriás kalács ugyanis élesztős tészta léte ellenére olyan, mint egy pille, és igazán nagyon finom. Sok munka nincs vele, várakozási idő annál inkább, de ez esetben nagyon is megéri időt szakítani ezekre a hosszú szünetekre!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Előtészta:

  • negyed bögre víz (0,6 dl)
  • háromnegyed bögre fehér finomliszt (9-10 dkg)
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 csipet kristálycukor

Első tészta:

  • háromnegyed bögre fehér finomliszt (9-10 dkg)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 tojás

Második tészta:

  • negyed bögre langyos víz (0,6 dl)
  • 1 dkg friss élesztő
  • két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg) + fél-egy bögre fehér finomliszt (6-12 dkg)
  • háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
  • 3 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg olvadt vaj
  • 1-2 teáskanál vanília paszta vagy kivonat
  • 1-2 evőkanál reszelt narancshéj

Elkészítése:

  1. Először az előtésztát készítjük el: a langyos, cukorral elkevert vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd öt percre félretesszük.
  2. Ezután egy villa segítségével összekeverjük a liszttel egy közepes tálban, majd letakarva félretesszük két órára.
  3. Ezután egy dagasztótálba belemérünk háromnegyed bögre lisztet, 1 evőkanál cukrot, 1 tojást, az előtésztát, és az egészet 20-30 percen át dagasztjuk géppel.
  4. Ezután lefedjük, majd újabb 2 órát pihentetjük.
  5. Hozzá dagasztjuk a két és fél bögre lisztet, a cukrot, vaníliát, narancshéjat, a tojások sárgáját, majd egyenként a tojásokat is.
  6. Tíz perc dagasztás után hozzádolgozzuk a puha, olvadt vajat is, majd további 10-15 percig dagasztjuk.
  7. Ez egy viszonylag nehéz, ragacsos tészta lesz, amivel nehéz dolgozni, de ez nem baj. Ha nyúlik, akkor jó! A lényeg, hogy ezen a ponton adhatunk hozzá még lisztet, hogy a dagasztás közben legalább néha-néha, valamennyire el tudjon válni az edény falától, de semmiképpen sem annyit hogy a klasszikus, kényelmesen megdolgozható kelt tésztát kapjuk. Ennek ragadni kell.
  8. Vajazzunk ki egy nagyobb, 20 centiméter átmérőjű pandoro formát, majd vajas kézzel emeljük ki a tésztát egy nyújtólapra, hajtogassuk meg egyszer-kétszer, és formázzunk belőle labdát, és emeljük át a formánkba. A hajtogatás közben nem kínozzuk a tésztát, vigyázunk  rá, csak az ujjbegyünkkel húzogatjuk szét, és óvatosan hajtogatjuk először jobbról-balról, majd alulról-felülről.
  9. A formát letakarjuk, majd hagyjuk addig kelni, míg el nem éri a peremek tetejét a tészta, sőt, még egy kicsit magasabbra is engedhetjük.
  10. Ez akár két-három óra is lehet, a helyiség hőmérsékletétől függően. Egyébként minél lassabban kel, annál finomabb lesz, tehát ne siettessük azzal, hogy túl melegre helyezzük, sőt! Ja, én egy nagy műanyag dobozzal fedtem le, mint egy búrát, hogy ne ragadjon a teteje a frissentartó fóliához!
  11. 150 fokos sütőben, alul-felül sütés programon, nagyjából 40-45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. Hagyjuk negyed órát a formában, majd hűtőrácsra borítjuk, és ott hagyjuk kihűlni, Porcukorral meghintve tálaljuk!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kalács receptjeim:

Méteres kalács

Babka

Fonott kalács

Ostoros kalács

szeretettel ajánlom:

Kategóriák