Csodás színű, illatos, puha mandulás puszedlik, készítsétek el őket mindenképp.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 2 és negyed bögre rétesliszt (35 dkg)
- fél bögre fehér finomliszt (7 dkg)
- háromnegyed bögre darált mandula (7 dkg)
- kétharmad bögre porcukor (8 dkg)
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál reszelt narancshéj
- 1-2 teáskanál vanília kivonat
- 1 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 7-8 dkg puha vaj
- fél bögre méz (175 g)
- 1 evőkanál tejföl
A mázhoz:
- 1 tojás fehérje
- másfél bögre porcukor (18 dkg)
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- zöld mandula aroma a színezéshez
+ízlés szerint dísz a tetejére, nálam 2-2 pirított szeletelt mandula
Ha nem szeretnék mázat, akkor csokiba is márthatjátok!
Elkészítése:
1. Minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd összekeverjük nagyjából villával. Ezután összegyúrjuk az egészet, míg össze nem áll szépen. Ha nagyon ragad a tészta, akkor pici lisztet adjatok hozzá, ha pedig nagyon száraz, akkor kicsi tejfölt!
2. A sütőt bekapcsoljuk alul-felül sütés 180 fokra (gáztűzhelynél közepes láng).
3. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd evőkanálnyi tészta adagokból golyókat formázunk. A tepsikre tesszük őket, kissé szellősebben, mert meg fognak nőni. Már mehet is az első adag a sütőbe, kb. 10 percre.
4. Ez idő alatt elkészítjük a mázat: nagy fokozaton kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ezután hozzákeverjük a keményítőt, és három-négy részletben a porcukrot is, végül az aromából is annyit, míg megfelelő színű nem lesz. Nem kell félni, hogy összeesik hab, mert a végeredmény egy ragacsos, már-már rugalmas massza lesz, nem pedig habos.
5. A kisült süteményeket még forrón átszedjük egy tálcára, és ecset segítségével megkenjük a mázzal. Érdemes a széleket is szépen bevonni.
6. A máz tetejére tegyetek két-két szelet pirított mandulát!
7. Ezután már csak ki kell bírnunk, hogy megszáradjanak a kis szépségek!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További puszedli receptjeim: