Barion Pixel

Somlói galuska bögrésen

Egy igazi remekmű ez a desszert, az egyik legnagyobb kedvencem: HA! Ha a piskóta háromízű, átjárja a rumos-narancsos szirup, házi, főzött vaníliakrémmel készül, valódi csokoládé öntettel, jófajta tejszínnel! Ez most ilyen, készítsétek el, mert a fáradtság minden percét megéri!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

A piskóta alaphoz:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál fehér finomliszt
  • 3 evőkanál víz
  • 1 mokkáskanál sütőpor

A sárga piskótához:

  • 1 evőkanál fehér finomliszt

A barna piskótához:

  • 1 evőkanál holland kakaópor

A diós piskótához:

  • 2 evőkanál darált dió

A vaníliakrémhez:

  • 2 bögre tej (5 dl)
  • 2 tojássárgája
  • bő egyharmad bögre fehér finomliszt (5 dkg)
  • 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
  • fél vaníliarúd 

A sziruphoz:

  • fél bögre víz (1,25 dl)
  • kétharmad bögre cukor (10 dkg)
  • negyed bögre sütőrum
  • 1 narancs héja lereszelve

A csokoládé öntethez:

  • 2,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál liszt
  • fél bögre tej (1,25 dl)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál rum

Feltétként:

  • mazsola, aki szereti
  • 1 bögre pirított dió vagy lásd a receptben a habcsókos dió verziót!
  • 1 bögre tejszín + 1 kis csomag habfixáló (2,5 dl)

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 200 fokra.
  2. Egy nagyobb tepsit, kb. 25*35 centiset, kibélelünk sütőpapírral.
  3. Először egy nagy piskóta hármast fogunk megsütni, egyetlen tepsiben, hogy megkíméljük magunkat a háromszori keverés, sütés procedúrájától! 
  4. A tojások fehérjét lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadunk 3 evőkanál cukrot, amivel kemény habot verünk.
  5. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk, szép világosra, majd belekeverjük a vizet, a lisztet, és a sütőport,  majd végül a tojáshabot is hozzá forgatjuk, óvatosan, fakanállal, körkörös mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. 
  6. Ezután merőkanállal három kisebb tálba szétmérjük a tésztát, majd az elsőhöz egy kanál lisztet, a másodikhoz egy kanál kakaóport, a harmadikhoz pedig két kanál darált diót adunk.
  7. A három masszát szépen egymás mellé belekanalazzuk a tepsibe úgy, hogy három egyenlő csíkban legyenek elterítve.
  8. 15 perc alatt aranysárgára sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Félretesszük hűlni!
  9. És itt jön egy szabadon választható pont: én díszítésnek és hogy ne vesszen kárba a tojáshab, a két tojásfehérjét felvertem három evőkanál cukorral, beleforgattam egy púpos bögre diót (nem darálva), és egy sütőpapírral tepsire tettem belőle hat halmocskát. Ezeket 120 fokon szárítottam, míg szép aranybarna nem lett a teteje. Ekkor egy fakanállal széttördeltem, és visszatettem még sülni, közben feltekertem 180 fokra, míg pirult és szép barna, omlós nem lett mindenhol. Ez került bele a desszertembe a tálalásnál darált dió helyett!
  10. Következik a szirup: a vizet a cukorral összeforraljuk, majd belekeverjük a reszelt narancshéjat és a rumot. Hagyjuk ezt is hűlni!
  11. A krémhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük fél bögre tejjel és a liszttel, valamint a cukorral. Közben a tejet felmelegítjük, és hozzáöntjük a keverékünket, amivel közepes láng felett szépen besűrítjük a krémet. Folyamatosan kevergessük habverővel! Ő is megy hűlni, közben néha keverjétek át!
  12. Ekkor a szirupunkat egyenletesen rálocsoljuk a piskótára, és hagyjuk hogy szépen átjárja az egészet!
  13. A csokiöntethez érkeztünk: a vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, majd felöntjük a tejjel, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a kakaóport, cukrot, rumot, majd jól besűrítjük. Itt mehet magasabb hőfokon is a művelet, de folyamatosan kevergessétek habverővel!
  14. Ha szépen besűrűsödött, akkor tegyük ezt is félre hűlni!
  15. Verjük habbá a tejszínt!
  16. Már csak össze kell állítanunk! Én egy nagy desszertestálba rétegeztem az egészet, mert ugyan nagyon szép kehelybe vagy tányérkára halmozva, de így sokkal praktikusabb mind a tárolása, mind a tálalása! És nagyon mutatós is!
  17. A piskótákat elvágtam, megkentem őket krémmel, szépen egymásra helyeztem őket, és felkockáztam pici kockákra, amiknek a felét egy desszertes tál aljába tettem, rákanalaztam a megmaradt krém felét, a habcsókos dió felét, a fele csokiszószt, majd újra piskóta, krém, dió, csoki, végül tejszínhab, pici csoki, pici dió.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák