Hajszálvékony tészta rétegek között szaftos alma-mák-dió és szilva töltelék! A leggazdagabb sütemények egyike, amit csak készíteni lehet…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
A tésztához, egy 20*25-ös kis tepsihez:
- két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 5 dkg zsír
- 1 nagy csipet só
- szűk fél bögre porcukor (5 dkg)
- 5 g friss élesztő (gramm, nem deka!!!)
- 2 tojás sárgája
- egyharmad bögre hideg víz (80 ml)
A mák töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 1 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál méz
- szűk fél bögre víz (1 dl)
A dió töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
- szűk fél bögre víz (1 dl)
- 1 narancs reszelt héja
- 2 ek méz
- ha szeretnétek, akkor mazsola
Az alma töltelékhez:
- 4 nagyobb alma hámozva, majd lereszelve (75 dkg)
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- egyharmad bögre fehérbor (80 ml)
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
A szilva töltelékhez:
- 440 g sűrű szilvalekvár
A kenéshez:
- 1 db tojás
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, öt egyenlő részre osztjuk, gombócoljuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és betesszük őket a hűtőbe. Én dagasztógéppel kevertem ki a tésztát. Az élesztőt csak belemorzsoljuk!
- Míg a tészta pihen, elkészítjük a a töltelékeket.
- A töltelékek hozzávalóit külön kis lábasokban összekeverjük, amjd összeforraljuk őket folyamatos kevergetés mellett, és nagyjából 5-6 perc alatt összefőzzük, összepároljuk őket.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Az öt tészta gombócot kinyújtjuk nagyjából akkor téglalapokra, mint amekkora a tepsink, ha lehet inkább picit nagyobbakra. Lisztezett felületen dolgozunk, és igen vékonyka lesz a végeredmény, de nem kell megijedni, így jó!
- A lapok közül hármat sütőpapírral borított sütőlemezen vagy tepsin, külön-külön, nyolc-nyolc perc alatt aranybarnára sütünk. Előtte villával alaposan megszúrkáljuk őket.
- Ha ezzel megvagyunk, akkor az egyik nyers lapot lefektetjük a sütőpapírral kibélelt 20*25-ös tepsink aljára, majd ezt is megszurkáljuk villával!
- Ezt szépen egyenletesen megkenjük a mák töltelékkel és ráhelyezünk egy sült lapot.
- Erre a lapra, vagyis a második rétegbe a diótölteléket kenjük, majd ismét sült lap következik, majd szilvalekvár, sült lap, almatöltelék, majd bezárólag az utolsó nyers tészta lapunkkal borítjuk le a tetejét, amit szintén megszurkálunk villával.
- Megkenjük felvert tojással a tetejét, hagyjuk 10 percig száradni, majd ismét átkenjük.
- 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programonn, nagyjából 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk legalább egy éjszakát hűlni, pihenni, mielőtt szeletelnénk!
Jó étvágyat!
Recept alapötlete itt, köszönöm szépen: https://streetkitchen.hu/karacsony/karacsonyi_desszertek/flodni-klasszikus/