Rózsaszín, rumos, kakaós, piskótás, lekváros, igazán magyar és igazán retró süti, ami felidézi a régmúlt cukrászdák feledhetetlen hangulatát!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók 8-10 szelet süteményhez:
A piskótához:
- 6 tojás
- 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
- negyed bögre tej (0,6 dl)
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- 1 csapott mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 1 púpos evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál rum aroma
- 1-2 evőkanál sütőrum
- szűk fél bögre baracklekvár (10 dkg)
- egyharmad bögre porcukor
- kevés vanília vagy aroma, kivonat
- bő egyharmad bögre tej (kb. 1 dl)
- 4 evőkanál meggylé, meggyszörp vagy nálam: amarena meggy szirupja
A mázhoz:
- másfél bögre porcukor (kb. 25 dkg)
- 5-6 evőkanál meggylé
- egy-két csepp rózsaszín ételszínezék
- ha csíkozni szeretnétek, akkor még egy negyed adag mázat keverjétek be, meggylé helyett vízzel, és egy kilyukasztott zacskóból vagy eldobható habzsákból, nyomjatok csíkokat a félig megszilárdult rózsaszín máz tetejére
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütés programra!
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor már szépen kifehéredett, akkor hozzáadunk kisebb adagokban fél bögre kristálycukrot. Szép kemény habbá verjük az egészet!
- A sárgákat kihabosítjuk a megmaradt fél bögre cukorral, majd hozzákeverjük a tejet, a lisztet és a sütőport is.
- Végül hozzá forgatjuk a fehérjés habot fakanállal, óvatosan, körkörös mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze.
- Sütőpapírral bélelt kisebb, 20*25-ös tepsibe tesszük, és nagyjából fél óra alatt, aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, akkor levágunk a széleiből egy-egy vastagabb csíkot, majd a megmaradt piskótát hosszára kettévágjuk.
- A krém hozzávalóit összekeverjük, végül beletépkedjük a piskóta végeket, és azzal is összegyúrjuk.
- Az így kapott piskótás töltelékkel megtöltjük a két lapot.
- A tetejére a máz hozzávalóit simára keverjük, majd megkenjük vele a sütemény tetejét. A máz ne legyen túl folyós, ne hígítsátok túl, inkább picit sűrű, de kenhető legyen. A kenésnél pedig legyetek bátrak, nyugodtan simogassátok szét szépen, mert gyönyörűen ki fog simulni! ha nagyon folyik, adjatok hozzá még pici cukrot, ha nagyon sűrű meggylevet!
- Ha szeretnétek, készítsétek el a fehér mázat is, és ferde csíkokkal díszítsétek a sütemény tetejét.
- Hagyjátok néhány órát hűvös helyen összeérni az ízeket és szilárdulni a mázat, majd forró késsel szeleteljétek!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További puncsosságok: