Ha egy sütin dióhab van, az már rossz nem lehet! És nem is az, sőőőőőt, éppen ellenkezőleg, mennyeien finom, az omlós vaníliás tészta, a baracklekvár és a diós tojáshab kombinációja!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy kb. 20*25-ös tepsihez:
Tészta:
- két és fél bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
- 15 dkg szobahőmérsékletű, puha zsiradék (nálam 5 dkg vaj + 10 dkg zsír, de lehet 15 dkg zsír is vagy csak margarin)
- 6 tojás sárgája
- háromnegyed bögre porcukor (kb. 12 dkg)
- fél csomag sütőpor (5 g)
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
- csipet só
Töltelék:
- háromnegyed bögre sárgabarack lekvár (kb. 2 dl)
Tetejére:
- 6 tojásfehérje
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- 30 dkg darált dió
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk dagasztógéppel vagy kézzel.
- Egy körülbelül 20*25-ös tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát kinyújtjuk, akkorára, mint amekkora a tepsink, majd szépen beletesszük a tepsibe, és ahol szükséges még az ujjainkkal eligazgatjuk a tésztát. Én a sütőpapíron nyújtottam, méghozzá úgy, hogy a sütőpapírt előtte belenyomkodtam a tepsibe, majd kivettem, így a hajtásvonalakból látszott, hogy mekkorára kell nyújtanom. Pici lisztet is szórtam alá és rá, hogy ne ragadjon nyújtás közben! Egyébként nyugodtan toldjátok-foldjátok, egyáltalán nem árt neki, szépen kézzel igazítható! Figyelem, ha a tészta nagyon ragad, akkor egy fél órára tegyétek a hűtőbe, mert előfordulhat, hogy a kezetek melegétől jobban megolvadnak a zsíradékok a tésztában!
- Alaposan lekenjük lekvárral.
- A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és mikor már lágy habot kaptunk, pici részletekben beleszórjuk a cukrot is és közben kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a diót, amit már csak fakanál segítségével, óvatosan hozzáforgatunk a habhoz, hogy az ne törjön össze!
- A diós habot egyenletesen rásimítjuk a sütire, és 170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
- Amikor kihűlt, akkor nagyobb méretű pogácsaszaggató segítségével holdacska formákat szúrunk ki a sütiből.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További diós receptjeim: