Barion Pixel

Pehelykönnyű krumplis diós csigák bögrésen

Krumplis diós csigák bögrésen

A kedvenc krumplis kelt tésztámból készültek ezek mennyei diós csigák, amik a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puhák. Annyival más, mint egy szimpla kelt tészta, nagyon-nagyon kell bele a krumpli!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

  • kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg 
  • 2 tojás
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 1 nagy csipet só
  • 3 evőkanál porcukor
  • 30 dkg krumpli
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál zsír

+ 8-10 dkg olvasztott vaj

+ 2 bögre darált dió és háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg) keveréke + 1-2 csomag vaníliás cukorral is gazdagíthatjuk az ízét

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzőlevéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit téglalap alakúra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd rászórjuk a cukros diónkat is!
  5. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük olyan három centi vastagra, majd két nagyobb méretű, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, szorosan egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy  szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsültek-e.
  6. Melegen tálaljuk! Másnap néhány másodpercre betesszük a mikróba, és olyan lesz a tésztája, mintha most sütöttük volna!

Jó étvágyat hozzájuk! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További csiga receptjeim:

Pizzás csiga
Fahéjas csiga hűtős tésztával
Tepsis foszlós kakaós csiga
Régimódi kakaós csiga
Fahéjas csigatekercs

Krumplis diós csigák bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák