Barion Pixel

Tarhonyás hús

Ismét Anyukám egy nagyon házias receptje, ami a gyermekkorom ízeit idézi.

Klasszikus retro menza fogás, ami a betűtésztás paradicsomleves párosítással az igazi! 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók: 

A pörkölthöz:

  • 60 dkg sertéslapocka felkockázva
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 púpos fakanál zsír
  • 1 púpos evőkanál őrölt paprika 
  • másfél teáskanál só
  • 1 nagyobb konzerv sűrített paradicsom (70 g)

A tarhonyához:

  • 1 fakanál zsír
  • 1 csomag tarhonya (450 g)
  • 1 csapott teáskanál só

Elkészítése:

1. A pörkölthöz a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd rárakjuk a sót és a húst, amit fehéredésig pirítunk/sütünk. Ne túl hirtelen süssük, de jól sisteregjen a paprikával, azért pörkölt!

2. Felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi!

3. Közepes lángon, fedővel lefedve, időnként megkeverve addig főzzük, míg a hús jó puha nem lesz! A sűrített paradicsomot a legvégén adjuk hozzá. Nagyon figyeljétek, mert a hús a fedő alatt túlfőhet!

4. Mikor a pörkölt már egy fél órája fő, akkor elkezdjük a tarhonya elkészítését.

5. A zsírt felolvasztjuk, hozzáöntjük a tarhonyát, közepes lángon, folytonos keverés mellett jól lepirítjuk, mikor már szép aranyszínt kap, akkor felöntjük annyi vízzel, hogy egy ujjnyi vastagon ellepje. 

6. Hozzáadunk egy teáskanál sót, összekeverjük, lefedjük, és gyakori kevergetés mellett elfőzzük a vizet. 

7. Félre húzzuk a tűzről, hozzáöntjük a pörköltet, alaposan elkeverjük a tarhonyával, majd takarék lángon főzzük még. kb. 5 percig, közben folyamatosan keverjük. 

8. Ezután a tüzet elzárjuk alatta, majd fedő alatt hagyjuk 10-15 percig, hogy a szaftot magába szívja a tarhonya. Ekkor még egyszer átkeverjük, és ízlés szerinti savanyúsággal tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Kategóriák