A hot-dog otthon elkészítve, egy házi kifliben a legfinomabb, ez biztos!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A kiflikhez:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 dkg friss élesztő
- egyharmad bögre langyos víz (1 dl)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
+ 1 tojás a kenéshez, kevés szezámmag a szóráshoz
+ virsli, reszelt sajt, szárított hagyma, ketchup, mustár ízlés szerint
Elkészítése:
1. Az élesztőt futtassuk fel a teáskanál cukorral elkevert langyos tejben.
2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel vagy géppel szép sima tésztává dagasztjuk. Ha nagyon száraz lenne, akkor adjunk hozzá még pici langyos tejet vagy vizet, mert lágy, de ruganyos tésztát kell kapjunk végeredményben.
3. Ha szép sima, akkor visszatesszük a tálba, majd egy konyharuhával letakarva meleg helyen (ha nincs, akkor szobahőmérsékleten is jó lesz) hagyjuk a kétszeresére megkelni. Ez nagyjából ötven-hatvan perc.
4. Ha szépen megkelt, akkor nyolc vagy tizenkét egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd megformázzuk őket stangli formájúra.
5. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire tesszük őket, majd picit ellapítjuk a tetejüket.
6. Ezután ismét 20-30 perc hízókúra, vagyis hagyjuk őket ennyi időt pihenni/kelni letakarva a tepsin.
7. Ha letelt a fél óra, akkor miután megkentük a kifliket tojással, és megszórtuk őket szezámmaggal, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, alul-felül sütés programon.
8. A hot-dogokat virslivel, szárított voroshagymával, reszelt sajttal, mustárral és ketchuppal megtöltve tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kifli receptjeim: