Barion Pixel

Békebeli kakaós kalács forró csokival bögrésen

Békebeli kakaós kalács forró csokival

Ez a csodásan tekergő, pihe-puha kakaós kalács az egyik legfinomabb uzsonna szerintem. Egy bögre finom, házi forró csokoládéval pedig több, mint jó!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy püspökkenyér formához:

  • 3 bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
  • fél bögre porcukor (k. 6-7 dkg)
  • háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál vaj (3-4 dkg)

A tészta egyik felébe:

  • 1 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor 2 evőkanál tejjel kikeverve

A tetejére:

  • 1 tojás fehérje

A forró csokoládéhoz:

  • 4 bögre tej (1 l)
  • negyed bögre holland kakaópor (3-4 dkg)
  • 3-4 evőkanál cukor
  • fél-háromnegyed bögre étcsoki csepp vagy fél tábla étcsokoládé összetördelve (10 dkg)
  • fél mokkáskanál étkezési keményítő

+ tejszínhab vagy tejhab a tetejére 

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha nagyon ragad pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.

2. A tésztát kettévesszük. A vízben kikevert kakaóport belegyúrjuk az egyik felébe, majd mindkét tésztagömböt külön edénykékben, meleg helyen letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. egy óra alatt.

3. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen mindkettőt olyan 3-4 mm vékonyságú téglalappá nyújtjuk. A téglalap rövidebbik kb. olyan hosszú legyen, mint a formánk, amelyben sütni szeretnénk.

4. A két tésztalapot ezután egymásra helyezzük, úgy hogy a kakaós fele kerüljön felülre. Ezután feltekerjük, a végeit, picit visszahajtjuk őket, majd a sütőpapírral bélelt formánkba emeljük, ahol kelni hagyjuk még úgy tizenöt-húsz percig. Ekkor egy késsel srégen bevagdossuk a tetejét, lekenjük a felvert tojásfehérjével, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alsó-felső sütés programon. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 180 fokra.

5. Húsz-huszonöt perc után letakarjuk egy darab alufóliával, majd készre sütjük. Ekkorra ugyanis már szép barna a teteje, ilyenkor azonban még nyers belül a tészta, ezért még jócskán kell sülnie, tehát vigyázat! A látszat csal! A sütési idő durván 50 perc, ekkor tűpróbával ellenőrizzük, hogy szépen átsült-e. Hagyjuk rácson langyosra hűlni.

6. Készítsünk mellé forrócsokit: A tejet közepes lángon melegítsük össze a kakaó porral és a cukorral valamint az étkezési keményítővel. Csak melegítsük, ne forrjon!

7. Ezután adjuk hozzá a csokoládénkat, hagyjuk az egészet összeolvadni, és jól felforrósodni. Kínáljuk a kalács mellé bögrében, tejhabbal vagy tejszínhabbal.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kalács receptjeim:

Tepsis fonott kalács

Sós fonott kalács

Bögrés kalács kakaósan és diósan

Ostoros kalács

Diós-baracklekváros kalács

Békebeli kakaós kalács forró csokival

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák