Egy igazán, finom tartalmas leves, puha babbal, sonkával, kolbásszal, csipetkével, zöldségekkel, házias ízekkel! Kell ennél több?
Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
- 1 darab füstölt sonka (kb. 40-50 dkg)
- kb. 45-50 dkg szárazbab
- 4-5 babérlevél
- fél mokkáskanál bors
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- egy csokor zellerzöld
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél bögre paradicsomlé (1,25 dl) vagy egy kisebb sűrített paradicsom konzerv
- 1 evőkanál vegeta
- só
- 1 evőkanál fehér finomliszt
- 1 evőkanál sertészsír
- 15-20 dkg füstölt kolbász
A csipetkéhez:
- háromnegyed bögre fehér finomliszt (10 dkg)
- 1 tojás
- 1 csipet só
+ a tálaláshoz tejföl, ha szeretnétek
Elkészítése:
- A babot beáztatjuk a főzés előtti este annyi vízben, amennyi bőven ellepi.
- A sonkát mindjárt abban a fazékban jó puhára főzzük, amiben a levest fogjuk készíteni. Ez sonkától függően egy-három óra is lehet! Hagyhatjuk reggelig a főzőlében, de ki is hűthetjük. A lényeg: a főzőlére szükség lesz, ki ne öntsétek!
- Másnap a zsíron üvegesre pároljuk a az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntjük a sonka főzőlevével, és hozzáadjuk a babot, borsot, babért és a fokhagymát is. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.
- Főzzük úgy egy órácskát, utána hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, zellerzöldet, vegetát.
- Óvatosan sózzuk, de az is lehet, hogy egyáltalán nem kell, ha a sonka nagyon sós fajta!
- Közben megsütjük a felkarikázott kolbászt egy serpenyőben, és elkészítjük a csipetkét.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További babos receptek: