Barion Pixel

Jókai bableves

Jókai bableves

Egy igazán, finom tartalmas leves, puha babbal, sonkával, kolbásszal, csipetkével, zöldségekkel, házias ízekkel! Kell ennél több?

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

  • 1 darab füstölt sonka (kb. 40-50 dkg)
  • kb. 45-50 dkg szárazbab
  • 4-5 babérlevél
  • fél mokkáskanál bors
  • 3 közepes sárgarépa
  • 2 közepes fehérrépa
  • egy csokor zellerzöld 
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fél bögre paradicsomlé (1,25 dl) vagy egy kisebb sűrített paradicsom konzerv
  • 1 evőkanál vegeta
  • 1 evőkanál fehér finomliszt
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 15-20 dkg füstölt kolbász

A csipetkéhez:

  • háromnegyed bögre fehér finomliszt (10 dkg)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só

    + a tálaláshoz tejföl, ha szeretnétek

Elkészítése:

  1. A babot beáztatjuk a főzés előtti este annyi vízben, amennyi bőven ellepi. 
  2. A sonkát mindjárt abban a fazékban jó puhára főzzük, amiben a levest fogjuk készíteni. Ez sonkától függően egy-három óra is lehet! Hagyhatjuk reggelig a főzőlében, de ki is hűthetjük. A lényeg: a főzőlére szükség lesz, ki ne öntsétek!
  3. Másnap a zsíron üvegesre pároljuk a az apróra vágott vöröshagymát, majd felöntjük a sonka főzőlevével, és hozzáadjuk a babot, borsot, babért és a fokhagymát is. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.
  4. Főzzük úgy egy órácskát, utána hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, zellerzöldet, vegetát. 
  5. Óvatosan sózzuk, de az is lehet, hogy egyáltalán nem kell, ha a sonka nagyon sós fajta!
  6. Közben megsütjük a felkarikázott kolbászt egy serpenyőben, és elkészítjük a csipetkét.

Jó étvágyat hozzá!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További babos receptek:

Csülkös bableves

Babos egytál

Jókai bableves

szeretettel ajánlom:

Kategóriák