Az egyik kedvenc levesbetétem, vajpuha, rusztikus gombóckák, a legegyszerűbb levest is feldobják!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- egy bögre búzadara (13 dkg)
- 3 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
1. A tejet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a sót és a vajat, majd az egészet felforraljuk.
2. A grízt lassan beleszórjuk, és addig főzzük (állandó keverés mellett!), míg a massza el nem válik az edény falától. Hagyjuk langyosra hűlni, majd üssünk rá egy-két tojást, dolgozzuk össze és két vízbe mártott kanál segítségével szaggassunk galuskákat forrásban lévő vízbe vagy egyenest a levesbe. Én azért szeretem külön megfőzni, mert akkor a leves kristálytiszta marad, nem lesz zavaros a lehulló grízdarabkáktól.
3. Amikor a gombócok felúsznak a víz tetejére, nagyjából készen is vannak, én még szoktam őket egy picit főni, de ez ízlés kérdése.
4. A leves lehet bármilyen leves, alapléből, lefagyasztott hús vagy csontlevesből, zöldségleves vagy egy egyszerű leveskockás leves is!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Húsleves receptjeim a grízgombóchoz: